Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Jó hírt kapnak a családok – Hamarosan érkezik a tíznapos apaszabadság Magyarországra


Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében legalább 10 napos szabadság illeti meg az apukákat. Az új irányelvet a tagállamoknak az elfogadást követően három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe, és ez idén augusztusra esik – írja az Index.hu.

Magyarországon 2015 óta öt munkanap pótszabadság, úgynevezett apaszabadság illeti meg az édesapát, akinek gyermeke született.

Ezt az apa kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles a munkáltató kiadni. A pótszabadság idejére az apának távolléti díjat fizetnek.

Ám egy 2019-es uniós irányelvnek megfelelően a jelenlegi magyar ötnapos apaszabadságot tíz napra kell növelni a munka és a magánélet közti egyensúly megteremtése érdekében. Az új irányelvet a tagállamoknak elvileg idén augusztus elejéig kell átültetniük.

A magyar férfiak körülbelül kétharmada, 63 százaléka tudatában van, hogy neki is jár a plusz szabadság a gyermek születése után, ugyanakkor a válaszadók mindössze 16 százaléka vette ezt igénybe. A KSH adatai szerint 2021. április és 2022. március között 90371 gyermek jött világra, vagyis ekkor közel 76 ezer családban csak az édesanya maradt otthon a csecsemő születésekor – derült ki a P&G hazai májusi felméréséből, amelyet közölt az Indexszel.

Kevés az öt nap apaszabadság A megkérdezettek kétharmada szerint növelni kellene a törvényi minimumként járó öt munkanapos apaszabadságot. A 30-39 éves korosztály körében ez az arány még magasabb: a válaszadók 71 százaléka szerint kevés az öt munkanap.