gergelyiugornyai-tisza-part

Vásárosnamény – Eldőlt, hogy konzorcium vezetőként 800 millió forintból fejlesztheti az Alsó-Tisza, a Körösök és a Felső-Tisza vízitúra útvonalait a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ), ezzel kapcsolatban tett bejelentést Révész Máriusz az M1 aktuális csatornán. Szintén Európai Uniós forrásokból a mellékfolyók, vagyis a Bodrog, a Bódva és az Öreg-Túr vízitúra útvonalait is fejleszteni fogják, így először észak-kelet Magyarországon jöhet majd létre egységes vízitúra-rendszer.

Az MKKSZ és a Kormánybiztosság közös vízitúráján vesz részt Révész Máriusz, akit júniusban nevezetek ki „a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős” kormánybiztosnak. A politikus fél távnál, Sárospatakon megállva nyilatkozott az M1-nek turisztikai fejlesztésekre kiírt Európai Uniós pályázatok végeredményéről.

„A kormány eltökélt a turizmus feltételeinek javításában, EU-s forrásokból most 10 milliárd forint jut az ötféle jármód (gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vitorlás- és vízi turizmus) összehangolására. Külön öröm a vízitúrázók számára, hogy eddig két pályázatról született pozitív döntés, ezek pedig éppen nekik kedveznek. A Felső-, és az Alsó-Tisza valamint a Körösök mentén 30 megállóhely fog korszerűsödni, de a következő években a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel együttműködve további megállópontok fejlesztését tervezzük. Az utóbbi évtizedekben ilyen fejlesztés nem volt, másfél-két éven belül mindenki tapasztalni fogja ezeknek eredményeit. Bízom benne, hogy sokan kapnak majd kedvet a vízitúrázáshoz, így valós természet közeli élményekhez juthat a most felnövő generáció” – mondta Révész Máriusz.

A turisztikai fejlesztésekre kiírt GINOP-pályázatok (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) közül tehát elsőként az MKKSZ által benyújtott az Alsó-Tiszára és a Körösökre, valamint a a Felső-Tiszára vonatkozó pályázatok kerültek pozitív elbírálásra, a 30 megállóhely fejlesztésére 800 millió forintot ítéltek oda. Az MKKSZ a vízitúra útvonalak mentén működő önkormányzatokkal és egyesületekkel együttműködve pályázott. Az aktív vízitúra-hálózat kialakításának célja, hogy a szabadidő hasznos eltöltéseként minél többen járják a vizeket, legyenek edzettebbek, egészségesebbek, és közben ismerjék meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit.

Az elnyert támogatásokból a hazai vízitúrázás új fejlődési szakaszba léphet. Az élénkülő vízi-turizmusnak köszönhetően pedig a Tisza-menti településeken működő szálláshelyek és az egyéb szolgáltatást nyújtó helyi vállalkozások is plusz bevételekhez juthatnak, így az önkormányzatok bevételei is nőnek majd.

Vásárosnamény esetében a fejlesztés helyszíne a Bereg Szíve Üdülőközpont területén található. A régebben táborként hasznosított ingatlan most nem működik. Az ingatlan tábor funkciója megszűnik és vízitúra megállóhely lesz. A főépület alsó szintjén kerülne kialakításra a csónaktároló és a mozgáskorlátozott illemhely. A főépület első szintjén helyezkedne el az étkező (mely közösségi tér szerepét is betölti), a melegítőkonyha, ezek kiszolgáló helyiségei, elsősegélynyújtó hely, értékmegőrző. A konyha teakonyhaként fog funkcionálni, a túrázok, itt tudnak főzni, ételt melegíteni.

Filep Sándor Vásárosnamény

A fejlesztés kapcsán Filep Sándor, a város polgármestere az alábbiakat fűzte hozzá:

„Óriási lehetőséget kapott Vásárosnamény – a Bereg szíve –  a MKKSZ által. Egy 30 évvel ezelőtt virágzó sportág, a kajak-kenu, újra elindulhat hódító útjára. A négy folyó ölelésében lévő település diákjai megismerkedhetnek a lapátolás adta sikerekkel, idővel eljuthatnak majd megyei, országos versenyekre, Eb-re, Vb-re, olimpiára.

Ebben komoly szerepe van a nyáron lebonyolításra került Sárkányhajó – roadshow-nak, a sukorói országos döntőnek, a ‘Kolonics, a sportlegenda’ emlékkiállításnak is.

Az egészséges életmódra nevelés, a mindennapos testnevelés szerves része lesz az általános iskolai helyi tantervbe beépített kajak – kenu sportág is.”

A fejlesztésekből a Tisza úgynevezett ráhordó hálózatait jelentő kisebb folyók, a Bodrog, a Bódva és az Öreg-Túr megállóhelyei sem maradnak majd ki. Ezekre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai biztosíthatják majd a forrást. Az összehangolt fejlesztések eredményeként először észak-kelet-Magyarországon jöhet létre egységes vízitúra-hálózat a következő években.

Vélemény, hozzászólás?