Jelentős benzináremelkedés jöhet – mutatjuk a részleteket

A hétvégére akár 10 forinttal is emelkedhet a benzin literenkénti átlagára. Legalábbis erre számítanak az elemzők annak nyomán, hogy a hétvégén dróntámadás ért szaúdi olajlétesítményeket. Eddig a Mol nem reagált az eseményekre, így várhatóan pénteken jelenhet meg az emelkedés a magyar üzemanyagárakban.

Sűrű füst gomolyog a szaúdi Aramco olajvállalat egyik lakóparkja fölött. Szombaton drónokkal támadtak meg olajkitermelő létesítményeket. A tőzsdék azonnal reagáltak az eseményekre: a Brent típusú olaj, a pénteki 60 dollár körüli szintről, hétfő reggelre 11 százalékkal, 65-66 dollárra nőtt.

A világpiaci áremelkedés várhatóan az itthoni üzemanyagárakat sem hagyja változatlanul. A holtankoljak.hu szakértője a hétvégére akár 6-8-10 forintos benzinár növekedést is elképzelhetőnek tart.

„Mivel a gázolaj ára emelkedik az elmúlt hetekben folyamatosan, a benziné pedig nem, elképzelhető, hogy inkább a benzin áremelése lesz nagyobb mértékű, mint a gázolajé” – nyilatkozta Bujdos Eszter.

A dróntámadás következtében becslések szerint több mint a felére csökkent a szaúdi olajkitermelés. A Portfolió szerint utoljára az iráni forradalom idején, a ’70-es évek végén esett ki ilyen mértékű kapacitás.
Az Egyesült Államokban Donald Trump már felhatalmazta az illetékes hivatalokat az amerikai stratégiai olajtartalék megnyitására, ha szükség lenne rá.

Itthon, az Ásványolaj Társaság szerint jelentős tartalékok állnak rendelkezésre.

„Több, mint 90 napos tartalékokkal rendelkezik az ország, mind kőolajban, mind pedig feldolgozott termékben, benzinben, gázolajban, tehát attól, hogy a fizikai ellátás terén bármiféle korlátozás vagy probléma merülne fel, egyáltalán nem kell tartani” – Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Társaság főtitkára.

Jelenleg 379 forint a benzin és 408 forint a gázolaj átlagára. Az elemzők úgy számolnak, hogy ha hosszú időt vesz igénybe a szaúdi olajkitermelés helyreállítása, akkor plusz-mínusz 10 forintos eltéréssel 400 forintba kerülhet majd egy liter benzin átlagosan.

atv.hu