Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Januártól szinte mindent lát majd a NAV: mesterséges intelligenciával kutatja az adócsalókat

Januártól szinte mindent lát majd a vállalkozásokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A mesterséges intelligenciát is bevető algoritmusok gyorsan megtalálják azokat az adózókat, akik az ismert gyanús minták alapján valószínűleg nem vallanak be minden adót.

MInderről Sors László, a NAV elnöke beszélt egy interjúban. Az újdonság azért januárban debütál, mert

ETTŐL KEZDVE KELL MINDEN SZÁMLÁRÓL ADATOT SZOLGÁLTATNI AZ ADÓHATÓSÁGNAK,

vagyis az év elejétől már a magánszemélyek felé kibocsátott számlákról és a nemzetközi partnerek felé kibocsátott számlákról is adatot kell szolgáltatni.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint az „áfarés” – vagyis a makrogazdasági adatok alapján beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség –A 2013-AS 21 SZÁZALÉKRÓL 2019-RE 6,6 SZÁZALÉKRA CSÖKKENT,ami jól mutatja, hogy az intézkedések hatására Magyarországon jelentősen változott az adómorál.

Az adópolitika és a NAV célkeresztjében is az van, hogy a versenyelőnyt azoknak a vállalkozásoknak biztosítsa, amelyek betartják a jogszabályokat. Amelyek pedig nem, azokat a kockázatok feltárása után hatósági eszközökkel, minél gyorsabban ki kell iktatni a piacról – mondta az adóhatóság elnöke.

Hatalmas adatvagyon áll már most is a NAV rendelkezésére,

ÖSSZESEN MINTEGY 7,5 PETABYTE-NYI ADATRÓL VAN SZÓ, AMI ÉVEK ÓTA EXPONENCIÁLISAN NŐ.

Az adóhivatal egy gazdasági eseménnyel összefüggésben alapvetően három dologra kíváncsi: megvalósult-e az értékesítés, a szolgáltatás, arról kiállította-e az eladó a bizonylatot és milyen utat jár be a pénz. Ettől kezdve már egyértelmű az ügylet adójogi következménye.