Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Gazdaság

Januártól egységes NAV folyószámla lesz


NAV (2)
Budapest – Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei azáltal, hogy adó-, illetve vámfolyószámlájuk egységes lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A szaktárca közleménye szerint 2016. január 1-jétől megszűnik az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ami a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítés, könnyítés.

A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is. A meghatalmazások általában csak az egyik – vagy a vám- vagy az adó – folyószámlához biztosítanak hozzáférést.

A hatályos szabályozás szerint 2016-tól az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni.

Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről.

A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a “ráutaló magatartással” a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője – korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia -, amelyik nem szeretné, hogy korábbi – például vámügyekben meghatalmazott – képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak – ismerteti közleményében az NGM.

– MTI –


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük