Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt az indok: Pintér Sándorék elmagyarázták, miért duplázták meg a hit- és erkölcstanoktatásra fordítható keretet


A szaktárca szerint hatalmas igény van az állami fenntartású iskolákban a felekezetenkénti hit- és erkölcstanoktatás megszervezésére.

Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA

A Belügyminisztérium a hitoktatói kapacitás növelésével indokolta a költségvetési keret megduplázását, miután kérdésekkel fordultunk a tárcához a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal kapcsolatban. Kedden megírtuk, hogy egy új kormányhatározat kis híján megduplázta a hit- és erkölcstanoktatásra, valamint hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra fordítható költségvetési keretet. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 6,58 milliárd forintos összeget 6,46 milliárd forinttal növelte meg.

Kérdésünkre a tárca kifejtette, hogy hatalmas igény van az állami fenntartású iskolákban a felekezetenkénti hit- és erkölcstanoktatás megszervezésére, ám korábban a minimális csoportlétszám 8 fő volt, viszont a kis létszámú intézményekben előfordult, hogy az adott felekezetbe tartozó gyermekek számára így nem lehetett megszervezni a hitoktatást. Ezért a minimális létszámot a kormány egy korábbi rendeletében 8 főről 6 főre szállította le és a Belügyminisztérium szerint ezért volt szükség a költségvetési keret közel megkétszerezésére, hogy az így fellépő plusz hitoktatói kapacitást fedezni tudják valamiből.