fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a rendőrtraktor: Óriási növekedés zajlott le tavaly a mezőgazdasági gépberuházásokban


Az agrárgéppiacot is érintő chiphiány és az ellátási láncok problémája ellenére tavaly jelentős bővülés ment vége: a magyarországi mezőgazdasági gépberuházások nominális értékbe 230 milliárd forintot tett ki, szemben a 2020-as 184 milliárd forinttal

FORRÁS: AXIAL

. A magyar agrárium szereplői tehát egyre inkább keresik a legkorszerűbb technológiákat, gépeket, amelyek tabletekről irányítva akár centiméterre pontosan is dolgoznak – derült ki magyar piac meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazója, az AXIÁL sajtóbeszélgetésén. A cég is jó évet zárt, a 2021-es tervet 108 százalékkal teljesítette túl. A következő időszakban azonban a járványhelyzet miatt kialakult termelési és szállítási nehézségek, valamint az ukrajnai háború komoly bizonytalanságot okoz, a cég ezért a tervezettnél 30-40 százalékkal nagyobb készlettel vágott neki az idei szezonnak, hogy ki tudja szolgálni az igényeket. A kihívások között van a munkaerőhiány is: a korszerű gépek kezeléséhez szakemberekre van szükség, a mezőgazdaság pedig hosszú távú karrierlehetőséget és versenyképes fizetést kínál.

Bár számos körülmény, például az ellátási láncokban kialakult problémák nehezítették a működést, a magyar piac meghatározó mezőgazdaságigép-forgalmazója, az AXIÁL Csoport kiemelkedő eredményeket ért el 2021-ben – közölte a társaság szerdán Zsámbékon, az új mezőgazdasági gépek bemutatójára szervezett rendezvényen.

Gépek, százalékok

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója közleményük szerint a cégnél 2021-ben a teljes forgalom közel 26 százalékát pedig a hagyományos agrárgép-eladások adták. A CLAAS márkájú mezőgazdasági gépek – például kombájnok, traktorok, rakodógépek – értékesítése 22 százalékos részesedéssel rendelkezett. A vevőszolgálat üzletág, amely az alkatrész- és szervízüzletágból áll, a cégcsoport forgalmának 36 százalékát biztosította. A használt gépek közel 9, az építőgépek 7 százalékos arányt mondhattak magukénak.

A gépes üzletágak forgalma 65,4 milliárd forintot tett ki, ez az eredmény elsősorban a pályázatoknak köszönhető, de az építőipar tavalyi, 13 százalékos növekedése is segítette a cégcsoport fejlődését, az építőgépes üzletág ugyanis minden eddiginél nagyobb forgalmat ért el 2021-ben. Kiemelkedő volt többek között a minikotrók értékesítése, a teleszkópos gépeknél pedig a cég megőrizte piacvezető pozícióját. Az agrárgép-finanszírozást tekintve is jó eredményeket hozott a 2021-es év: az AXIÁL Financial Services Kft. 25 milliárd forintot helyezett ki különböző gépek finanszírozására.

Felkészülés a bizonytalan helyzetre

Az agrárgéppiac szereplőinek helyzetét nehezítette a szállítási láncok akadozása, elsősorban a tengerentúli alapanyagok, az elektronikai alkatrészek hiánya. A tengeri szállítás drágulása, a kapacitás csökkenése, a szállítókonténerek és a csomagolóanyagok hiánya olyan hatást gyakorolt a gyártói oldalra, amely komolyan befolyásolta a szállítási készségüket. Ezenfelül jelentős drágulással is számolni kellett. A következő időszakban az ukrajnai háború okoz komoly bizonytalanságot.

Az AXIÁL ezértA 2021-RE TERVEZETT SZÁMOKNÁL 30-40 SZÁZALÉKKAL NAGYOBB KÉSZLETTEL KALKULÁL, HOGY MINÉL JOBBAN KI TUDJA SZOLGÁLNI A PARTNEREKET GÉPPEL ÉS ALKATRÉSZEKKEL.

A vállalat egyébként a tavaly kibővített – a Pénzügyminisztérium támogatásával megvalósult – Alkatrész Logisztikai Központ átadása után továbbra is fejleszt. Jelenleg Felsőzsolcán épít új telephelyet, amely a miskolci kollektívának biztosít új munkaterületet. Továbbá központi, bajai telephelyén a mobil szervizszerelők számára egy 6 állásos műhely építését kezdte meg, amely év végére készül el.

Egyre több a korszerű gép

Pintér Zsolt, a cég ügyvezetője a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének adatait idézve azt is elmondta, hogy a magyar gazdák egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközökre. Ezt mutatja, hogy

A MAGYARORSZÁGI MEZŐGAZDASÁGI GÉPBERUHÁZÁSOK NOMINÁLIS ÉRTÉKE 230 MILLIÁRD FORINTOT TETT KI, SZEMBEN A 2020-AS 184 MILLIÁRD FORINTTAL. EZ TÖBB MINT 20 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉST JELENT.

A teljes járműpiacot nézve ez kiemelkedő eredmény, hiszen az új személyautók magyarországi piaca például a múlt évben közel 5 százalékkal csökkent, elsősorban az ellátási problémák, köztük a chiphiány miatt.

Lépések a precíziós agrárium felé

A magyar gazdaság különböző szektorait érintő munkaerőhiány az agráriumban is jelentkezik. A korszerű gépek beszerzése egy dolog, de ezeknek a kezeléséhez szakemberekre van szükség. A mezőgazdaságban ma már sokszor a táblagépről szoftveresen irányítható, önmagukat kormányzó, majdnem teljesen automatizált gépek működnek. Az agrárgépészek számára pedig a mezőgazdasági vállalkozások hosszú távú karrierlehetőséget és versenyképes fizetést kínálnak.

A legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket számos technológiai újítás is segíti. Ezek egyike a mAXI-NET 2.0 elnevezésű hálózat, melyet az AXIÁL Kft. – az Infobex Kft. közreműködésével és az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával – 2021 őszén indított el.

ENNEK LÉNYEGE, HOGY A VÁLLALAT AZ AGRÁRGÉPEK SZÁMÁRA IMMÁRON NÉGY – GPS, GLONASS, GALILEO ÉS BEIDOU – HELYMEGHATÁROZÓ RENDSZER, TÖBB MŰHOLD SEGÍTSÉGÉVEL, MAGASABB JELMINŐSÉGGEL MINDEN EDDIGINÉL KORSZERŰBB, PONTOSABB ÉS MEGBÍZHATÓBB RTK KORREKCIÓS JELSZOLGÁLTATÁS TUD BIZTOSÍTANI.

Harsányi Zsolt hozzátette, ha a 2022 első hónapjait meghatározó bizonytalanság enyhülni fog, akkor közép- és hosszú távon a magyar agrárium a legkorszerűbb eszközökkel, gépekkel a korábbi évtizedekhez képest lendületes fejlődésre lesz képes, és a régió egyik meghatározó szereplője lehet a precíziós mezőgazdaság területén.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: