Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt a nyugat-nílusi vírus, drámaian emelkednek a számok Európa-szerte – Megszólalt Rusvai Miklós is


A nyugat-nílusi vírus már régen itt van Európában, Magyarországon is rendszeresen tapasztaljuk a jelenlétét. Kimutatjuk PCR- és szerológiai vizsgálattal, emberben és állatban egyaránt előfordul – jelentette ki az InfoRádiónak Rusvai Miklós az Infostart beszámolója szerint.

Fotó: Hír TV

A víruskutató hozzátette: a vírusnak különböző vadmadarak a gazdái, leggyakrabban szúnyogok viszik át lovakra és emberekbe. A fertőzés a lóban és az emberben is a tünetmentességtől a súlyos, adott esetben halállal, ló esetében elhullással járó agyvelőgyulladásig terjed. Évente több esetben diagnosztizálnak lovakban nyugat-nílusi fertőzés következtében történő elhullást.

RUSVAI SZERINT EMBERI HALÁLESET MAGYARORSZÁGON MÉG CSAK EGYSZER, HÁROM ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT, DE A FERTŐZÉS GYAKORINAK SZÁMÍT.

Az agyvelőgyulladásos esetek hátterében a kullancs okozta agyvelőgyulladás mellett a második helyen áll, de sok esetben gyakrabban is okozhatja a betegséget – emelte ki a virológus. Hozzátette, Magyarországon olyan értelemben van ok aggodalomra, hogy a lovak esetében tudunk védelmet biztosítani vakcinával, emberek esetében nem.

Szerencsére a súlyos, vagy akár fatális kimenetelű agyvelőgyulladás rendkívül ritka, tehát ebben az esetben nem feltétlenül kivitelezhető a széleskörű vakcinázás

– hangsúlyozta Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós szerint sokkal inkább a szúnyoggyérítés, és a szúnyogcsípés elkerülése a fontos, vagyis az, hogy lehetőleg minél kevesebb lehetőséget adjunk a fertőződésre. A virológus hozzátette, több hasonlóság van a koronavírus és a nyugat-nílusi láz tünetei között, mert ez utóbbi is okozhat hőemelkedést, légzőszervi tüneteket, általános rosszullétet, tehát bágyadtságot, étvágytalanságot és fáradékonyságot. Vagyis tünetei alapján a jelenlegi omikron-fertőzéstől nem igazán különíthető el, mint ahogy a megfázástól vagy a nyári náthától sem. Különbség lehet, hogy miután a nyugat-nílusi láznál a szúnyog a fertőzési forrás, ezért általában májustól októberig jeleni meg. Az ősz végi, téli időszakban ez a fertőzésátvitel nem lehetséges, mert nincsenek szúnyogok.

Európa júliusig 55 nyugat-nílusi vírusos esetet jelentett, ebből 42 Olaszországban volt. Ez jóval magasabb, mint a három másik európai országban, amely fertőzésekről számolt be.

Köztudott, hogy a szúnyogok az olasz nyár legkellemetlenebb, mivel az év legforróbb és legpárásabb hónapjaiban minden napszakban megjelennek és kegyetlenül csípnek. Az olaszok hozzászoktak, ezért nem is éri őket felkészületlenül, felszerelkeznek szúnyog elleni spray-kkel és citronella illatú gyertyákkal.

Arra azonban kevésbé vannak felkészülve, hogy a nyugat-nílusi vírust (WNV) potenciálisan hordozó szúnyogokkal is felvegyék a harcot. A nyugat-nílusi vírus Afrikában, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos betegség, amely a közelmúltban Európában és Észak-Amerikában is megjelent. Különösen ezen a nyáron volt tapasztalható a megbetegedések számának drámai növekedése, ami aggodalmat keltett az olasz egészségügyi hatóságokban.