Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt a kormány döntése: 4,5 százalékos lesz a nyugdíjemelés


A Magyar Közlöny szerdai késő esti számából derül ki: a vártnál jóval nagyobb, 4,5 százalékos rendkívüli nyugdíjemelésről döntött a kormány, ezt novemberben kapják meg a nyugdíjasok, januárig visszamenőleges hatállyal.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

“A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62. § (3) és (4) bekezdése alapján 2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni” –  tartalmazza az Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet.

A miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádiós interjújában erősítette meg, hogy a kormány az energiaválság idején is megvédi a nyugdíjakat. Orbán Viktor azt mondta, hogy „tartani fogom ezt az ígéretemet. Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekintem”. A nyugdíjasok meg fogják kapni a 13.havi nyugdíjat. Úgy, ahogy megkapták az idén, jövőre is – jelentette ki.

Azt, hogy lesz nyugdíjkiegészítés, a miniszterelnök a Facebook oldalán is megerősítette.

Arról, hogy az elszabadult infláció miatti nyugdíj-kiegészítést az idősek november 10. és 15. között kapják meg visszamenőleges hatállyal, már beszámoltunk. Az államnak a korrekciót a január-augusztusi inflációs adatok figyelembevételével kell megállapítania a nyugdíjemelés mértékét. 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már volt 2022-ben – viszont a nyugdíjasok – az 1,8 százalékos emeléshez képest – most lényegesen többet fognak kapni. Az év végére ugyanis 20 százalék körüli inflációt prognosztizálnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük