Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Itt a javaslat: csökkentenék a boltok nyitvatartását, hogy csak délig legyenek nyitva ezen a napon


A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti hétnapos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva – írja a Világgazdaság a Karsai Zoltán KASZ-elnök által jegyzett közleményre hivatkozva.

Ahogy nagyon sok hazai ágazatban, úgy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható

– áll a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) közleményében.

A KASZ-nál kifejtették: ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a szakszervezet álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is.

A NYITVATARTÁSI ÓRASZÁMOK CSÖKKENTÉSÉVEL A JELENLEGI MUNKAVÁLLALÓI STRUKTÚRA MUNKAÓRÁIT ÚGY LEHETNE BEOSZTANI, HOGY MAGASABB LÉTSZÁM JUSSON A FORGALMASABB IDŐSZAKOKBA.

Az érdekvédelmi szervezet érvelése szerint ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

A fentiekre tekintettel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy

A HETI 7 NAPOS NYITVATARTÁSI IDŐSZAK CSÖKKENJEN OLY MÓDON, HOGY A HÉT UTOLSÓ NAPJÁN AZ ÜZLETEK LEGFELJEBB 12 ÓRÁIG TARTHASSANAK NYITVA

– olvasható a KASZ Karsai Zoltán elnök által jegyzett közleményében.

Úgy vélik, az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés. Véleményük szerint egy ilyen szabályozás bevezetése nem csak a kereskedelemben dolgozók munka/magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra.

Első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnének egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanának célravezetőnek.