Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ingyenes kórházi ellátást kapnak a menekültek – Egészségügyi csapatokat állítottak fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, kormánydöntés született arról, hogy a Magyarország biztosítja az ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását. Vírus elleni oltást is kaphat, aki igényli. A kormány a Magyarországra érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Képünk illusztráció

Azt írták: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagkórházainak munkatársai a határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon szükség szerint a menekültek egészségügyi ellátását és koronavírus-tesztelését is elvégzik.

Egészségügyi csapatokat állítottak fel Vásárosnaményban, Fehérgyarmaton és Tarpán, amelyek 24 órás szolgálatot teljesítenek és segítik a regisztrációs pontok munkáját. Az egészségügyi pontok számát szükség szerint bővítik.

Magyarország járványügyi biztonságának fenntartásáért a menekültek fogadásakor a járványügyi szempontok figyelembevételével járnak el. A határátlépő helyek közelében kialakított regisztrációs pontokon alap- egészségügyi ellátást és koronavírus-tesztelést végezve segítik a menekültek fogadását.

Minden Magyarországra belépő menedékkérőn lázmérést végeznek, ellenőrzik, hogy érvényes-e a koronavírus elleni védőoltásról szóló igazolvány, és fertőzés gyanújának fennállása esetén gyorstesztet végeznek. Ha a menedékes oltatlan vagy utolsó oltása régi, felajánlják neki a védőoltást. Amennyiben a menedékes lázas, hasmenéses panaszai vagy egyéb fertőző betegségre utaló tünetei vannak, helyszíni kislabort végeznek és elkülönítik a biztos diagnózisig. Fertőző betegség esetén a közvetlen kontaktokat is elkülönítik – ismertették.

Közölték azt is, hogy a határ menti kórházak felkészültek, és szükség esetén a menekültek egészségügyi intézményi elhelyezésekor – az alapbetegségüktől függően – az intézményeket az Országos Kórházi Főigazgatóság jelöli ki. Folyamatban lévő terápiás beavatkozásokat – amennyiben a menedékes jelzi – a beteg általános állapotától és az orvosi szükségességtől függően folytatnak, erről a helyszínen dolgozó orvosok döntenek.

MTI