Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

Íme a tökéletes, vitamindús zöldségpárolás titka


A párolt zöldség nagyszerű köret, egészséges és ízletes, a készítésénél azonban résen kell lenni, hisz egyszerű feladatnak tűnik, mégis könnyű elrontani.A legnagyobb hiba párolt zöldség készítésénél, ha túlfőzöd. Ilyenkor nemcsak az ízélményen rontasz, hanem a zöldséget megfosztod vitamintartalmától is.

A párolt zöldség akkor tökéletes, ha roppanós, így áldásos hatásai is megmaradnak. Érdemes ízesíteni, egy kis vaj és különböző fűszerek még finomabbá teszik. Hogy tökéletes legyen a párolt zöldség, be kell tartani néhány egyszerű szabályt. A cél érdekében konyhai időzítőt is beszerezhetsz, így biztos annyi idő tölt a zöldség a vízben, amennyit kell.

A zöldségek méretére is figyelj!A párolni kívánt zöldségeket mindig egyforma méretűre darabold. A legjobb, ha a különböző zöldségeket külön készíted, de ha szeretnéd, egyszerre is végezhető a folyamat, vagyis például a sárgarépa és a brokkoli együtt is készülhet. Ilyenkor azt tartsd szem előtt, hogy a zöldségek párolási ideje nem egyforma. Először mindig az kerüljön a szűrőbe, amelynek a legtöbb idő kell.

Hogyan végezhető a párolás?

A legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel egy párolóedényt, ez nagyon hasznos, főleg akkor, ha fontosnak tartod az egészséges táplálkozást. Az eszköz hiányában is párolhatsz, ekkor egy edényre, fedőre és szűrőre lesz szükséged. Az edény feléig tölts vizet, forrald fel, majd amikor bugyog, a szűrőt helyezd bele úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. A zöldségeket tedd a szűrőbe, a lángot vedd takarékra, fedd le az edényt, és nézd az órát!A párolt zöldségeket nem szabad hűteni, fűszerezni viszont nagyon ajánlott! Az ízesítéshez használhatsz olívaolajat, vajat, sót, borsot, frissen aprított zöldfűszereket ízlés szerint.

Mennyi idő kell a zöldségeknek?Attól függ, milyen zöldségről van szó. A párolás során egy villa hegyével ellenőrizheted, mennyire puhultak meg a zöldségek. Az időnél az is mérvadó, hogy mekkora darabokban kerül a szűrőbe az adott alapanyag. Mutatjuk a megfelelő párolási időket.

  • A kelkáposztaleveleknek 10 perc bőven elég.
  • A sárgarépának 6-8 perc szükséges.
  • A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedve párold, 5-8 percig. Mindkét zöldség kellemetlen szagot áraszt, ha túlfőzöd.
  • A zöldbabot 5-8 perc alatt párold meg.
  • A burgonyának, karalábénak, töknek 10-20 perc szükséges.
  • A zöldborsónak és a spenótnak 3 perc bőven elegendő.
  • A spárgát, a tavasz nagy kedvencét, párolva 8-10 perc alatt készítheted el.
  • A mini káposztaként elhíresült kelbimbót 8-10 perc alatt párold meg, ennél a zöldségnél is figyelj, túlfőzve kellemetlen szagot áraszt.