Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Így tervezzen a hétvégén – Zivatarokkal és viharos széllel jön a hidegfront, de a hőség marad


Hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére – Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzésben azt írták: pénteken, július elsején kezdetben csak kevés fátyolfelhő zavarja a napsütést. A késő délutáni óráktól a Dunától keletre már szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Este hidegfront érkezik, amelynek hatására átmenetileg a nyugati megyékben megnövekszik a felhőzet, ekkor már ott fordulhat elő zápor, zivatar.

időjárás

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A szél a Dunántúlon megerősödik, néhol – valamint zivatarok környezetében – viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hidegebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Szombaton egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete vonul kelet felé: reggel nyugaton lesz több felhő, majd kiderül az ég; a keleti megyékben a déli óráktól várható erőteljesebb felhősödés. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar, de reggel a Dunántúlon sem kizárt egy-egy helyen csapadékgóc. Sokfelé megerősödik, a Bakonyban – valamint zivatarok környezetében – viharossá fokozódik a szél. A minimumok 16–23, a maximumok 29 és 37 fok között alakulnak.

A meteorológiai szolgálat szombaton minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben az alábbi öt megyében:

 • Békés,
 • Csongrád-Csanád,
 • Hajdú-Bihar,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
 • Jász-Nagykun-Szolnok.
időjárás1

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok mellett elsőfokú figyelmeztetést a hőség miatt hét megyére adtak ki:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Heves,
 • Pest,
 • Fejér,
 • Bács-Kiskun,
 • Tolna,
 • Baranya.

Vasárnap jellemzően napos idő várható kevés felhővel. A hegyekben viszont előfordulhat egy-egy zápor, zivatar is. A hajnali 13–21 fokról délutánra 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő.

Meghosszabbították a hőségriasztást

Az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Mint írták, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet, a déli órákban pedig semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.