Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

Így készül a legfinomabb magyar lecsó: Te melyiket szereted – 5 tuti recept

A szegények eledeleként tartották számon régen, manapság azonban elegáns éttermek étlapján is feltűnnek a magyar vidék jellegzetes fogásai. A lecsó után a nudli kerül terítékre a HelloVidék új rovatában.

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az ősöktől örökölt ételek mellett rengeteg hatás érte a magyar gasztronómiát, aminek amellett, hogy sokszínű, természetesen vannak általános, mindenki által jól ismert jellemzői: így például a zsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata, a bőséges tejfölhasználat vagy a sertéshús dominanciája.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, van egy jó hírünk: elindult a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék, ami a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A Gasztromesék első cikkében a lecsóról és annak elkészítési módjairól tudhattatok meg többet. Ez a magyarok számára ikonikusnak számító étel kapocs lehetne az országok között, vagy éppen ellenkezőleg, vitaforrás is, ugyanis majdnem minden paprikát termelő országnak megvan a hasonló, ám saját verziója, amihez ragaszkodik – említhetnénk itt a spanyol, az olasz vagy a francia verziót.

Egy nagy adag füstölt ’adidasz szalonna” (felvidéki megnevezés: legalább 3 csík húsréteg legyen benne), 2 nagy fej vöröshagyma, hogy szottya legyen. 1 szál csípős, füstölt, félkemény kolbász. Sok, közepesen nagyra karikázott paprika és a paradicsom fele. Sózzuk, borsozzuk és az utolsó 5 percben adjuk hozzá a maradék kockázott paradicsomot, hogy ne főjön szét benne minden teljesen. Magas lángon lesütjük a lecsót, hogy kicsit odasüljön az aljához a paprika – ez adja meg az igazi ízét. Kevés tojással (1-2db) készítjük, hogy ne vegye el a lecsó szaftját.

2. Erdélyből egy lecsó, padlizsánnal

Zsíron hagymát dinsztelünk, sok paprikát, s paradicsomot teszünk. Dinsztelt padlizsánt, esetleg cukkinit is, s ha kell tojást, de semmi mást. Nagy karéj pityókás kenyérrel esszük, ha nincs más.

3. Győr-Moson-Sopron megye; Kimle: dödöllével

“Volt benne szalonna, hagyma, paprika, paradicsom és dödöllével ettük. Az unokák is így szeretik” – mesélt Gabi néni a nyugati országrészben kedvelt elkészítési módról.

4. Rábaközi lecsó: húsimádó

“Szalonnát piríts, jó sokat, majd adj hozzá 3 nagy fej hagymát és dinszteld le. Ezután annyi pirosaranyat és pirospaprikát tegyél hozzá, amennyit a szíved elbír. Pár kiló paprika és paradicsom, de a paprika több legyen. Jól pirítsd le, és addig meg se sózd. Mikor megkapta az alját, jöhet a só és a lényeg: füstölt kolbász, debreceni és a virslik. Fontos: a paradicsom héját húzd le, hogy ne pöndörödjön később a szádban” – ezt már János bácsi mondta a minden földi jót tartalmazó ételről.

5. Kárpátaljai lecsó recept: káposztával

“Nálunk csakis reggelire, esetleg vacsorára esszük. Hagymát dinsztelünk, erre friss káposztát kockázunk, ezt is dinszteljük. Paprikát, paradicsomot szeletelünk és összefőzzük. Több evőkanál tejfölt keverünk a végén bele és köretnek, sokszor rántottát készítünk mellé, fiúknak pedig egy kis füstölt kolbász jár. Így esszük mi arrafelé, jó tejfölösen” – foglalta össze a Gasztromeséknek Tánya.