Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

Igazi különlegességgel is találkozhatnak a madárrajongók a Nyíregyházi Állatparkban


Igazi különlegességgel is találkozhatnak a madárrajongók a Nyíregyházi Állatparkban, mert a viktória koronásgalamb fióka mellett egy másik végveszélyben élő madár is sikeresen nevel utódot – írja Facebook oldalán az állatkert.
Az amuri darvakból ( Grus vipio) nagyjából 5000 egyed él a természetben és létszámuk folyamatosan csökken. Hajdan a kivételes szépségük miatt vadászták őket, ma már jelentősebb veszélyt jelent a mezőgazdaság térnyerése eredeti élőhelyükön. A párzásra alkalmas területek folyamatosan csökkennek, a sztyepp-tüzek és a mérgezések szintén jelentősen apasztják a létszámukat.
Mint minden daru, ez a faj is szigorú monogám párkapcsolatban él, párját többnyire egy életre választja.
A hím a nász idején kinyújtott nyakkal, feltartott fejjel udvarolt a tojónak ,aki később a földre, növényi anyagokból épített kisebb halomra rakta tojását.
A szülőpár mindkét tagja féltő gondoskodással neveli a fiókát, akit 4 hónaposan korban csupán tollazata színe különbözteti meg szüleitől, hiszen magassága már neki is 130 cm.
Európai állatkertekben is ritkaság, összesen 112 egyed él belőle s 2020-ban csak 3 állatkertben sikerült szaporítani, köztük egy egyed a Nyíregyházi Állatparkban kelt ki.