Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vámossatya, Vezér cikkek

I. Beregi Katonafesztivál: Tisztelet a beregi hősök, áldozatok előtt Vámosatyán


I. Beregi katonadal fesztival

Vámosatya – Újabb egyedülálló, hagyományőrző kezdeményezés vette kezdetét a beregi térségben. A beregi kistelepülésen Vámosatyában, első alkalommal rendezték meg a Beregi Katonadal Fesztivált. Az egyedülálló kezdeményezéssel a 1848/49-es szabadságharc 170., az I. világháború végének 100., valamint a II. világháborús Doni katasztrófa 76. évfordulójára emlékeztek a szervezők.A hagyományőrzés, az önfeledt mulatozás és a gasztronómia jegyében telő egész napos rendezvény, telt házas nézőközönséget vonzott a terebélyes Faluház udvarára.

A hagyományőrző nap a község lakosainak emlékünnepségével kezdődött, melynek helyszínéül a Hősök emlékparkja szolgált. A parkban a polgármesteri köszöntőt követően, világháborús versek, a vámosatyai Gyöngyvirág Asszonykórus, valamint a dabas-sári ,,Bazsalicska,, Citeraegyüttes emlékműsora mellett, az emlékhely megáldása, Dr, Szabó József János emlékbeszéde és koszorúzás emelte az ünnepi pillanatokat. A nap további része a Faluház kertjében felállított színpadon zajlott, ahol elsőként a fesztiválon résztvevő énekkarok vonultak be, a rendezvény címadó dalát a ,,Színaranyból van a béke trombitája,, című dalt énekelve. Az ünnepi pillanatok a megnyitó ceremóniával folytatódtak, ahol beszédet mondott a község Lónyay Menyhért díjas polgármestere Szász József.

Az ünnepélyes megnyitót követően, tíz énekkarból álló műsor vette kezdetét, ahol elsőként a vámosatyai Gyöngyvirág Asszonykórus lépett a színpadra. A kórus a Kelet felül jön egy vonat, a Fütyül a masina, valamint a Csernovici kaszárnya című dalokat adtál elő:

A gelénesi Búzavirág Asszonykórus, CD-ről kísérve adott elő számtalan hazafias hangvételű katonadalt.

A barabási Newfelcs Népdalkör is színesítette a fesztivál programját, akik a Kimegyek a doberdói harctérre, Részegesnek, csavargónak, Fiuméből sebesülve jönnek a katonák, Kárpátokban megfújják a trombitát, Oroszország felé nem tudjuk az utat, valamint a Mikor megyek Galícia felé című dalokat adták elő.

A folytatásban a megyeszékjelről, Nyíregyháza-Sóstóról érkező Vadrózsa tánccsoport lépett a világot jelentő deszkákra, akik ,,Sírva vigadj, táncra fakadj,, címmel, cigány táncot adtak elő.

A Bereg szívének, nem is oly régen alakult kara, a Vásárosnaményi Férfikar is színesítette a fesztivál repertoárját. Előadásukban Fehér Miklós: Semmit nem vétettem, Elvitték a fiamat, Erdélyi Mihály: Bajtárs ma még tán…, valamint Tamássy Pál: Estére indul az ezred című dala hangzott el.

Újra a megyeszékhelyről érkezett csoport lépett a színpadra, hiszen a Nyíregyháza-Sóstófürdő-Sóstóhelyről érkező, Öregfiúk énekkar fellépése következett. Előadásukban az Este késő megfújják a trombitát, Az El kell menni katonának messzire, valamint az Édesanyám fehérre meszelt hangzott el. Citerán kísért és szólót énekelt Makó Pál.

A rendezvény nívóját a nyírbátori Nyugdíjas Határőrök Férfikara emelet, akik előadásában az Édesanyám nádfedeles háza, A kanyargós Tisza mentén, Ez a vonat most van indulóban, Kimegyek a doberdói harctérre, a Tisza partján van egy fa, a Nyírbátori kaszárnya, valamint a Szél viszi messze a fellegeket című dalok hangzottak el.

Egy újabb táncprodukció következett, ahol a Nyíregyháza-Sóstófürdő-Sóstóhegyről érkező ,,Vadrózsa,, tánccsoport, látványos Kalocsai Karikázó táncot adott elő.

A nyíregyházi Vadrózsák énekkara, a ,,Vidám nagyik,, is katonadalokkal szórakoztatták a népes számú kilátogatót.

A fesztivált kulturális programját a ,,Bazsalicska,, Citeraegyüttes dallamai zárták, akik szlovák és magyar katonadalokat adtak elő.

A efenséges dallamok és táncok befejeztével Dr. Szabó József János hadtörténész értékelése és a katonadalok rövid történetének ismertetésével zárult.

A kultúrfáslis program végén a szórakozásé és a mulatozásé volt a főszerep.Elsőként a község óvodásainak mondókákból, táncokból álló műsora színezte a késő délután programját.

A folytatásban Danku Dániel és Csobolya Kata oláhos néptánc bemutatója fokozta a délután hangulatát.

A rendezvényt mulatós és térségbeli zenekarok műsora zárta, ahol fellepett Baby Gabi, a Cairo,együttes, Sihell Vanessza és Morvai Dani, valamint az 5 pont zenekar.