Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Húsz éve Vásárosnaményért, a Beregért és a térség elismeréséért – Újabb országos elismerés a Bereg szívében


Rendhagyó módon, a járványügyi helyzet miatt tavasszal elmaradt Országos Tourinform Találkozót, most októberben rendezték meg a Tourinform irodahálózat munkatársai és az irodák fenntartói számára. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett rangos szakmai eseményen a jubiláló, Liptákné Juhász Anikó vezette vásárosnaményi iroda is elismerésben részesült.

A Tourinformok az Magyar Turisztikai Ügynökség végpontjai, hiszen ők tartanak kapcsolatot a szolgáltatókkal és a vendégekkel. A magas minőségű információszolgáltatás nemcsak a Tourinform brand erősítését segíti, de támogatja mind az Magyar Turisztikai Ügynökséget, mind a fenntartó szervezetet, és a jól működő iroda, a jól működő hálózat visszahat a település megítélésre is, mely évek óta tapasztalható Vásárosnaményban is. A rendezvény keretében a szakemberek tájékoztatást kaptak az Magyar Turisztikai Ügynökség képviselőitől az Ügynökség aktuális, a Tourinform hálózatot és a magyar turizmust érintő eredményekről és tervekről, de az irodahálózat munkatársai szakmai prezentációk keretében egymással is megosztották bevált gyakorlataikat, fejlesztéseiket így a vásárosnaményi tourinformátor, Liptákné Juhász Anikó is. Az irodavezető a beregi térség, újszerű és jól prosperáló Tourinform szolgáltatásait mutatta be a szakmai közönség számára. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben elhangzott továbbá, hogy a turisztikai szektor számára különösen nehéz elmúlt félévben a körülményekhez képest jól teljesített az irodahálózat. A Tourinform hálózat kiváló munkáját jól mutatja, hogy idén még jobban szerepelt az irodák többsége a munkájuk minőségét, az információszolgáltatás színvonalát mérő próbavásárlásokon, így a vásárosnaményi iroda is. A Tourinform találkozón elismerték a hálózatban 5, 10, 15, 20 vagy 25 éve dolgozó munkatársakat, illetve a jubiláló Tourinform irodákat. A nívós szakmai elismerések sorában a vásárosnaményi Tourinform Iroda is szerepelt, valamint annak vezetője Liptákné Juhász Anikót is. Az elismerést az irodavezető a 20 éves fennállása apropóján vehette át az adományozótól. A találkozó második napján a Tourinform irodákban dolgozó kollégák országjárás keretében ismeret- és tapasztalatszerzés céljából kirándulásokon vehettek részt. Idén az úti célok között szerepelt a Gödöllői Királyi Kastély, a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum és a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely is.

A közel húsz éve Vásárosnaményért, a Beregért és a Felső-Tisza vidékért dolgozó turisztikai szakember elmondta, hogy

Lassan 20 éve, hogy elkezdődtek a tárgyalások az akkori önkormányzati vezetés és a Magyar Turizmus Zrt. között egy vásárosnaményi tourinform iroda nyitásáról. A turizmus már akkor is kiemelt szerepet játszott a város életében, így fontos volt, hogy ezzel a területtel egy szervezet foglalkozzon. Az akkor és ma is franchise rendszerben működő irodáknak számos személyi és tárgyi feltételnek kellett megfelelni, pl: az iroda csak a városközpontban helyezkedhet el, utcára nyíló bejáratának kell lennie, az ott dolgozók turisztikai szakképesítéssel valamint angol, német nyelvtudással kell, hogy rendelkezzenek. Az Önkormányzat 100 %-os tulajdonában lévő Vitka Városüzemeltetési Kht. kezdte el üzemeltetni az irodát a Szabadság tér 7. szám alatt állandó 1 fő alkalmazásával, sok éven keresztül csak a szezonban volt 2 fős az iroda. Egy időben a BEREGTÖT fenntartásában működtünk, de akkor kerültünk a helyünkre, amikor ezt a feladatot átvette Vásárosnamény Város Önkormányzata. Jómagam részt vettem már az iroda nyitását előkészítő tárgyalásokon, az iroda kialakításában és a nyitás óta vezetem az irodát.

Természetesen azóta több változáson, fejlődésen ment keresztül az iroda, 2007-ben egy sokkal tágasabb, központibb elhelyezkedésű helyre költöztünk, ahol kialakítottuk a Beregi Boltot. Új szolgáltatásaink lettek, mint pl. a kerékpár kölcsönzés, túravezetés, DPD csomagpont lettünk. A Tourinform iroda a térség turisztikai kirakata, legfontosabb feladata az ide érkező turistáknak szóló turisztikai információ nyújtás a városunkról, Szatmárról és Beregről. Minden tourinform irodának van egy adatgyűjtő területe, hozzánk tartozik a teljes Szatmár-Bereg tájegység és egy kis Rétköz is. Állandó feladatunk ezen a 108 településen működő turisztikai attrakciók adatkezelése, frissítése az országos online felületen a NETA-ban. Készítünk kiadványokat, térképeket, imázsfilmeket, szervezünk kerékpártúrákat, létrehoztuk a Beregi Bringások kis közösségét, akikkel a térség kerékpáros adottságait népszerűsítjük, de emellett városmarketing feladatokat is ellátunk és a városi nagyrendezvényeket szervezzük a városban.

Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak mi vagyunk elérhetők egész évben a turisták számára (a Sóstói tourinform nyári szezonban üzemel) és jelenleg az egyetlen hivatali szervezet vagyunk a megyében, akik Vásárosnamény, a Bereg és Szatmár turizmusáért dolgozunk. Küldetésünk, hogy a turisztikai attrakciókról és értékeinkről hírt adjunk és minél több turistát hozzunk a térségbe. A Magyar Turisztikai Ügynökség minősítési rendszerében éveken át kiváló eredménnyel végez az iroda, irodavezetőként elnyertem az „Év tourinformátora” ezüst és arany minősítését, mely számomra azért a legnagyobb szakmai elismerés, mert az országban dolgozó többi tourinformos kollegáim szavazták meg számomra. Városmarketing területén is komoly szakmai eredményeink vannak, hiszen a 25 gyémánt díjjal az országos ranglistán évek óta a 3-4. helyen végzünk, 2017-ben a „Városmarketing Nagykövete” lett Vásárosnamény, ebben az évben pedig elsőnek nekünk ítélték oda a „Kisvárosi Első” különdíjat. Büszkék vagyunk az eredményeinkre, de nem állunk meg, dolgozóink folyamatosan tovább képzik magukat, én a Miskolci Egyetemen a városmarketing specialista szakot végzem, Kiss Ilona dolgozónk a Corvinus Egyetemen a turisztikai szakmenedzser szakon tanul tovább.

A koronavírus járványhelyzet ugyan megnehezítette az elmúlt hónapok munkáját, de reméljük hogy mindannyian egészségesen túl leszünk rajta és tovább dolgozhatunk együtt szeretett városunkért, a Beregért és Szatmárért.

Az országos találkozón részt vett Filep Sándor polgármester is, aki elmondta

Egy szép időszakot tudhatunk magunk mögött, és nagyon szép napokat éltünk meg. A gyémánteső után, hiszen tudjuk, hogy a marketing téma területén nagyon szép eredményeket értünk el. A Tourinform Irodánk, gyakorlatilag a személyek ugyan azok, akik a városmarketing kapcsán rengeteget dolgoztak, értek el országos sikereket. Az Országos Tourinform Találkozón szembesülhettünk mind azzal, hogy eltelt húsz év. Külön köszönöm ezt Liptákné Juhász Anikónak és kollegáinak is, az elmúlt években végzett munkáját. Anikó húsz éve végzi kiemelkedően a Tourinform Iroda vezetését, úgy emberi, mint szakmai kapcsolatok kiépítője. Figyel arra, hogy Vásárosnaményt, a Bereg szívét (ezt a logót, ez a szlogent, mely mind-mind az ő nevéhez fűződik), egyre többen megismerjék és egyre többen jöjjenek ide. E kapcsán ismerte el a szakma is, az Országos Tourinform Találkozón a húszéves munkáját. Ezzel mi, mint fentartók is elismerést kaptunk, hiszen húsz éve fentartói vagyunk ennek az irodának.

Megmondom őszintén, hogy itt az augusztusi hónap tekintetében, ennyi igaz magyar embert idelátogatni én még nem láttam. Tudom azt, hogy jó szívvel jöttek és ami nagyon fontos jó szívvel mentek el. Ami turizmus, az mind Tourinform, ami látványosság, ami gasztronómia, ami étel, ami ital, ami barátság, ami emberség az mind-mind Vásárosnamény. Vásárosnamény, ez a kis város nagyot lépett előre az elmúlt időszakban, ezt nem polgármesterként mondom hanem városlakóként.

Amikor esténként sétálok egyet, vagy amikor napközben körbejárok a városban és megnézem mindazokat a fejlesztéseket, amelyek az önök érdekében ide kerültek, s egy képviselő-testület feleőséggel döntött a pályázatok kapcsán, akkor látjuk azt, még ha itt élve ezt nehezebben is vesszük észre, hogy bizony nagyot léptünk előre. Ebben nagyon komoly szerepe van a Tourinform Irodának, az ott dolgozók valamennyiének. Köszönöm a munkájukat, köszönöm a hozzáállásukat, legyen az még sokáig így!