Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Húsvéti nyuszi-stopot kérnek az állatvédők: a megunt nyúl szabadon engedése bűncselekmény!


Már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért dísznyúl: húsvét környékén pedig sokan arra használják a kisállatokat, hogy elkápráztassák gyermeküket.

Frank Rumpenhorst / picture alliance via Getty Images

Ám Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata szerint a családi idill nemegyszer hamar elmúlik, és az élő állat feleslegessé válik – írja közleményében az állatvédő szervezet.

Ezek után gyakran előfordul, hogy az ünnepek után ajándékba vásárolt kisállattól sokan kegyetlenül próbálnak szabadulni. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársai az utóbbi években találkoztak több extrém esettel. Volt, aki például a megunt kisállatokat dobozba zárva dobta ki az út szélére, más a vécén húzta le a díszhalakat, vagy kieresztette a kalitkából a madarakat.

Mivel egy etetéshez szokott háziállat emberi segítség nélkül életképtelen, ha utcára teszik, azzal a sorsa végleg megpecsételődik. Ugyanez igaz például a háziállatként tartott nyulakra. Ezenfelül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható – figyelmeztetnek az állatvédők. Az Orpheus Állatvédő Egyesület éppen ezért javasolja, mielőtt élő állatot vásárlunk, felelős állattartóként az állat egész életére gondolva tervezzünk.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek után hajléktalanná váló húsvéti nyusziknak. Ha nincs más megoldás, húsvét után még egy hónapig díjmentesen le lehet adni a megunt nyulakat az állatvédőknek.