Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hernádi Zsolt a benzinárstopról: Ha olcsón adok valamit, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni


Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kritikát fogalmazott meg a benzinárstoppal kapcsolatban, mivel a vállalatnak sok pénzébe kerül. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy túl drága lépés lenne az orosz gázról és olajról való leválás.

Fotó: hvg.hu

Hernádi Zsolt úgy gondolja, hogy Európának új energiaforrások után kell néznie az Oroszországból érkezők helyett, ami nem könnyű és nem is olcsó, de szerinte a kontinensre nem is tudnak annyi földgázt szállítani más forrásból, amennyire szükség lenne. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint az idei téli időszakra lesz elég gáz Magyarországon, a jövő évi ellátás pedig attól függ, hogy idén mennyit használunk el belőle.

Hernádi úgy fogalmazott, hogy a benzinárstop nem a magyar kormánynak, hanem a Molnak kerül sok pénzbe. Azt mondta, hogy a kormányzat által bejelentett,

REZSICSÖKKENTÉST ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK 60-70 SZÁZALÉKÁT A MOL FINANSZÍROZZA.

Amikor én valamit olcsón adok, mesterségesen nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem takarékoskodnak

– tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Hernádi Zsolt szerint egyértelmű, hogy Közép-Európa nem tud leválni az orosz gázról, szerinte a függetlenedés „nagyon sok pénzbe kerül, hosszú ideig tart, és ki leszünk szolgáltatva más szállítóknak”. Elmondása szerint nem lenne olcsó az orosz olajról való leválás sem. A Mol vezére szerint

A VÁLLALAT FINOMÍTÓINAK ÁTALAKÍTÁSA MÁS OLAJOK KEZELÉSÉRE 500-600 MILLIÓ DOLLÁRBA KERÜLNE,

és nem lehet figyelmen kívül hagyni az Adria-kőolajvezeték kapacitáshiányát sem.

Kitért arra is, hogy 1945 óta nem történt olyan szabotázs, mint az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása, és emlékeztetett, hogy egész Európa csövön keresztül jut hozzá a gáz jelentős részéhez.

Hernádi Zsolt az energiahatékonyságról is beszélt a XXI. Század Intézet videóinterjújában, azt mondta: „ezen a téren vannak elmulasztott feladataink”. Megjegyezte: a fosszilis energiahordozók még sok-sok évtizedekig velünk maradnak, az energia viszont nem lesz olcsóbb.

A fenntarthatóság problémáját érintve Németországot hozta fel példának, ahol nagyon sok pénzt költöttek megújuló energiahordozókra, így napelemekre és szélturbinákra is, aminek következtében 84-ről 77 százalékosra sikerült csökkenteni a fosszilis energiahordozók arányát. „A sok pénz erre volt elég” – fogalmazott Hernádi Zsolt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük