Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Zoárd-napi Sokadalom

Határok nélkül a Beregben – Nemzetközi Kárpát-medencei Ifjúsági Néptáncgála Vásárosnaményban

Határok nélkül a Beregben - Nemzetközi Kárpát-medencei Ifjúsági Néptáncgála Vásárosnamény Zoárd-napi Sokadalom

[srizonfbalbum id=251]

Vásárosnamény – A Bereg szívében a Zoárd-napi Sokadalom szerves részeként került lebonyolításra az első Nemzetközi Kárpát-medencei Ifjúsági Néptáncgála. A tartalmas és közönségszórakoztató gálán megmutatkozott, hogy nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse a magyar néptánc. Népi táncaink eredete az ősi korba nyúlik vissza, amikor a tánc szertartások része volt. A gála során bemutatott táncok sajátos mozgásformái, az átmenet nélküli, szakított mozgásváltozatai, mind hangulatban és erőben bővelkedő táncok voltak. A magyar előadók mellett Szlovákiából és Ukrajnából érkező táncok szépsége és eleganciájához képest a magyar tánc tartásával, formáival, különös lelkületével messze kimagaslott ezen a délutánon is más nemzetek táncai közül.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/BeregiHirek/videos/1060748227347569/” width=”650″ height=”365″ onlyvideo=”1″]

A néptáncgála folyamán előadott táncok négy tájegységet öleltek fel, ahol a fellépők a tánc hagyományain kívül a paraszti öltözetet, a táncfolklorisztikai és népzenei vonásokat is megismertették a kilátogatókkal. A régi és új stílusú táncok alapmotívumait, díszítéseit, jellegzetes motívumfűzéseit, valamint a táncok alatt elhangzott népdalok és stílusjegyek méltóan képviselték a Zoárd-napi Sokadalom hagyományőrző törekvését. A  gála folyamán a közönség is bevonásra került, akik már láthatóan a tánc és az elhangzott zene hatása alatt álltak. A rendezvényt a Barabási Nyugdíjas Klub nótacsokra nyitotta illetve zárta, melyet megelőzően a város polgármestere, Filep Sándor köszöntötte és oklevéllel jutalmazta a résztvevő tánccsoportok képviselőit.

[slideshow_deploy id=’107538′]

 Fotók: Pál Karolina

Vélemény, hozzászólás?