Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Hatalmas beruházás vette kezdetét: elkezdődött az új bölcsőde építése Vásárosnaményban


Az ésszerű városfejlődés továbbra is nagy méreteket ölt a Bereg kapujában, Vásárosnaményban. A beregi város ugyanis, egy újabb család-barát intézménnyel gazdagodik Vásárosnamény-Vitkán, ahol görögkatlikus bölcsőde kialakítására kerül sor. A vitkai katolikus templom szomszédságában összesen 500.000.000 forint összköltségből építendő, bölcsődei ellátást nyújtó, keresztény értékek mentén szerveződő intézmény családbarát szolgáltatásként kíván hozzájárulni a beregi családok életminőségének javításához, valamint az itt élő szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez.

A Nyíregyházi Egyházmegye, Vásárosnamény város és környező településein a bölcsődei ellátás területén jelentkező férőhely szükségletek kielégítése céljából pályázatot nyújtott be a TOP-1.4.1-19 kódszámú, „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” tárgyú felhívásra, melyet sikeresen nyert el. Jelen projekt keretében egy 4 csoportos, 48 férőhelyes bölcsődeépület kialakítása valósul meg, A projekt megvalósulása egyszerre szolgálja a gyermekek napközbeni ellátásának férőhelyszám növelését és magas színvonalú nevelését, illetve munkahelyteremtést is. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kora gyermekkori intervenció szemléletének széles körű értelmezésével összhangban minden kisgyermekre és családjára kiterjedő prevenciós tevékenységet folytasson. A beruházás során teljes körű akadálymentes épület kerül kialakításra, mely várhatóan idén szeptemberre kerül átadásra. A görögkatolikus egyház bölcsőde építési programja összhangban van a Magyar Kormány és a megyei önkormányzat fejlesztései elképzeléseivel is. Az egyház társadalmi szerepvállalásának egyik megnyilvánulása ez, hiszen ezzel a felnövekvő nemzedék legkisebbjeinek a nevelésében is részt vállal.

Szocska A. Ábel megyéspüspök az egyházmegye területén épülő bölcsődék jelentőségéről szólva úgy fogalmazott:

„az elsődleges szempont a keresztény értékek, hitigazságok átadása”, s hogy minél fiatalabb korban érjük el a gyermekeket. A másik alapvető törekvést az épületek külleme is kifejezi majd: a bárka, ami az épületek kinézetét is uralni fogja, a bibliai tanítás szerint a bajban a menekülés, az oltalom helyét jelenti. „Szeretnénk gyermekeink számára a bölcsődéinkben mintegy bárkában oltalmat, biztonságot, olyan hátteret biztosítani, mely a jelenlegi nehéz helyzetben, a világ nehézségei közepette is vigasztalást, jobb lehetőséget, jobb feltételeket teremt” – mondta a főpásztor.

Dr. Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynök, mint mondta:

„Igyekszünk úgy megépíteni a bölcsődéket, hogy vonzóak legyenek a gyermekek számára: ahol egészséges körülmények között, otthonosan érezhetik majd magukat.”