Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Beregsurány, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vezér cikkek

Hamis papírokkal próbálkozott Beregsurányban


Illusztráció

Illusztráció

Beregsurány, Nyíregyháza – A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. január 7-én közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte S. M. gyanúsított letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint a svéd állampolgárságú gyanúsított ellen hazájában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, melynek alapján 2017. decemberében egy londoni repülőtéren elfogták, majd letartóztatását óvadék ellenében bűnügyi őrizetre változtatták. Ezt követően, 2018. februárjában a gyanúsított 50 ezer fontot ajánlott fel egy brit állampolgárnak, hogy segítsen neki Ukrajnába szökni. Megállapodásukat követően a két férfi 2018. decemberében együtt utazott az Egyesült Királyságból Budapestre, hamis paraguay-i útlevél felhasználásával. Budapesten a brit állampolgár 4.200 eurot fizetett két ukrán személynek, hogy segítsenek a svéd gyanúsítottat Ukrajnába juttatni. Emiatt Beregsurányba utaztak, azonban amikor 2019. január 5-én kilépésre jelentkeztek Ukrajna irányába, a határőrök észlelték, hogy a svéd férfi útlevele hamis. Mikor ez kiderült, a svéd gyanúsított elmenekült a határátkelő helyről, de csak Tarpáig jutott, ugyanis a határőrök rövid időn belül elfogták. Ekkor egy hamis dél-afrikai útlevéllel próbálta magát igazolni, ezenkívül egy hamis dél-afrikai jogosítvány is volt nála.

A Nyíregyházi Járásbíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani a gyanúsított szökésétől, illetve elrejtőzéséről, ezért január 7-én elrendelte a letartóztatását. A végzés a kihirdetés napján véglegessé vált.

A svéd gyanúsított szökéséhez segítséget nyújtó három személy (két ukrán és egy angol férfi) letartóztatását a Kisvárdai Járásbíróság nyomozási bírája rendelte el 2019. január 7-én embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak által elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú és törvényi fenyegetettségű, ezért megalapozottan

lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, illetve veszélyeztetnék a bizonyítási eljárás eredményes lefolytatását. A bűncselekmény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A végzés nem végleges.

Dr. Sörös László

sajtószóvivő


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük