Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Közélet

Ha nincs papír a 2000 évek előtti nyelvvizsgákról, akkor nincs nyelvvizsga sem


Ha nincs papír a 2000 évek előtti nyelvvizsgákról, akkor nincs nyelvvizsga sem

Nem lehet pótolni az elveszett, 2000 előtt kiállított nyelvvizsgákat, azokról ugyanis nincs közhiteles adatbázis – derítette ki az Index. Ez több százezer nyelvvizsgát jelent, amelyek ugyan érvényesek, de csak akkor, ha a vizsgázónak megvan a kézzel fogható papírja. Az akkreditációs központ korábbi vezetője szerint hiányosak voltak a korabeli jogszabályok. Így pedig nem csak a nyelvvizsgák, hanem a digitalizációs korszak előtti összes kiállított bizonyítvány nyilvántartása kérdéses. „Várakoztunk a folyosón, egyszerre ketten vizsgáztunk” – a Rigó utcai francia nyelvvizsgájára gondol vissza a Fórumból jól ismert kollégánk, Somos András. Precízen, egy mappában őrzi a bizonyítványait.

Az érettségije, a diplomája, újságírói kurzusai, jogi szakvizsgái között találtuk meg a francia nyelvvizsgáját is.

„Én az utolsó évben a gimnáziumban fele részben halasztottam, félévkor, és kint voltam ugye egy háromnegyed évet és utána hazajöttem nyelvvizsgázni és utána kezdtem az utolsó félévet és később érettségiztem.” – mesélte a műsorvezető. András 1991-ben nyelvvizsgázott, a bizonyítvány akkor még csak egy papírlap volt. Felvételijeihez és a továbbképzésekhez gond nélkül elfogadták.

Ha viszont elvesztené, bajban lenne, mivel a 2000 előtt kiállított bizonyítványokról nincs közhiteles adatbázis – mondja az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának korábbi vezetője.

“2000 előtt nem volt közhiteles nyilvántartás, nem volt erre jogszabály, nem volt erre senki intézmény, szervezet, egyesület felkenve, felkérve, így az, hogy az akkori Rigó utca, az állami nyelvvizsga bizottságnak a szervezete mit őrzött meg és mit nem, azt gyakorlatilag nem tudjuk vizsgálni” – magyarázta az ATV Híradónak Fazekas Márta.

Ezért pedig a ma már ELTE Origo névre hallgató Rigó utcai vizsgaközpontot nem is lehet hibáztatni vagy büntetni a NYAK korábbi vezetője szerint. Nyelvvizsgára Magyarországon 1967 óta van lehetőség, a nyilvántartás pedig papíron készült. A Rigó utcai pince, ahol ezeket tárolták, pedig többször is beázott – az iratok jelentős része megsemmisült. A rendszer 2000-től változott meg, akkor jött létre a NYAK, ők ekkortól vezetik a nyilvántartást, már elektronikusan.

A 2000 előtti nyelvvizsgákról nem állíthatók ki igazolások, mivel nincs közhiteles adatbázis – a nyelvvizsgák csak akkor érvényesek, ha a vizsgázónak megvan a saját papírja.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint alapvetően egy nyelvvizsga egy pillanatnyi nyelvtudást tükröz. A vizsga után járó állami pótlék jó koncepció, ha a nyelvtanulást ösztönzi, de szerinte nem szabad, hogy a papír legyen a lényeg.

ATV.hu