Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Gyorshajtáson kapták? Tévhiteket oszlat el! – Ha nem figyel, akár ki is tilthatják a forgalomból


Sokszor megesik, hogy valamilyen banális okból (pl.: költözés, külföldi munkavállalás, hozzátartozó által átvett és elfelejtett levél) a gyorshajtási csekk nem jut el az üzembentartóhoz.

Valaki valamikor járható útnak hitte, hogy a hatósági eljárásokat ki tudja kerülni, ha nem reagál a hivatalos levelekre. Azóta általános tévhit, hogy ez működik. A valóságban persze ez nem jön be, az ún. objektív felelősség 2008-as bevezetése óta meg pláne. Megesik, hogy valaki azért nem fizet, mert nem is tud arról, hogy fizetnie kellene. Velük nem túl elnéző a szabályozás, a NAV-os végrehajtás után még a közlekedésből is kitiltásra kerülnek, azt majd észreveszik alapon –  írja a Totalcar.hu.

Ha nem veszed át, akkor is átvetted.

Ha nem ér célba a gyorshajtási bírságot tartalmazó hivatalos levél, a második postai kézbesítési kísérletet követő 5. napon kézbesítettnek minősül. Ezt nevezi a jog „kézbesítési vélelem”-nek. Innentől a dolgok folyása azonos, ha átvetted a levelet, ha nem. A kézbesítéstől számítva 53 nap van a csekk befizetésére (a határozat véglegessé válástól számított 30. nap). Ha addig nem érkezik meg a befizetés, a rendőrség automatikusan átadja a NAV részére a követelést és értesíti az illetékes okmányirodát is.

A NAV nem foglalkozik azzal, hogy mi a nemfizetés vagy a késedelem oka, adók módjára intézkedik a bírság összegének behajtására (inkasszó, letiltás stb.). Ezt komolyan kell venni, mert itt már emelkedik a tét.

Akinek van Ügyfélkapu regisztrációja, annak az adóhatóság nem postai úton küldi meg a leveleket, hanem elektronikusan, az erre szolgáló tárhelyre. Ha ilyen e-mailt kaptok, vegyétek komolyan, az online csalások elleni védekezés nem azt jelenti, hogy minden üzenetet figyelmen kívül lehet hagyni, ami pénzt követel.

Már csak azért is érdemes foglalkozni az ilyen hivatalos megkeresésekkel, mert megelőzhető vele az okmányiroda eljárása, vagyis az autó forgalomból való kivonása.

HA A NAV SEM TUDJA BEHAJTANI A GYORSHAJTÁSI BÍRSÁGOT, AZ OKMÁNYIRODA HIVATALBÓL KITILTJA AZ AUTÓT A FORGALOMBÓL.

Előfordul, hogy az üzembentartónak nincs végrehajtható vagyona és az adóhatóság megkeresésére sem reagál. Erre az esetre találta ki a jogalkotó ezt a megoldást. Aki nem fizet és nem is érhető utol, annak elveszik a jogosultságát a közúti forgalomban való részvételhez, az biztosan fel fog tűnni.

HA RENDELKEZTEK ÜGYFÉLKAPUVAL, ÉRDEMES KOMOLYAN VENNI AZ ONNAN ÉRKEZŐ ÜZENETEKET, FELSZÓLÍTÁSOKAT.

Főleg, hogy amikor a gyorshajtási bírság meg nem fizetése miatt vonta ki a hatóság az autót a forgalomból, visszahelyezni is csak ott lehet, ahol a kivonás történt. Ha pl. költözés miatt maradtatok le a fejleményekről, akkor lesz egy plusz körötök is a korábbi lakóhelyetek szerint illetékes okmányirodába (kormányablak), a visszahelyezést csak ott tudjátok elintézni. Persze csak azt követően, hogy a rendőrség megkapta a befizetést és le is könyvelte.

További részleteket a Totalcar.hu. cikkében olvashatnak.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük