Gránátokat is bevet a NAV a veszélyes bűnözők ellen

nav 1Villanógránátokat, füstjelző gyertyákat, úgynevezett sokkgránátokat és azokhoz szükséges utántöltőket vásárolt nemrégiben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az efféle eszközöket a speciális bűnüldöző szervezeteknek és a túszmentőknek alakították ki. A gránátokat a NAV speciális bevetési egysége használja majd, mégpedig a különösen veszélyes bűnözők elfogásához. Nem ritka ugyanis, hogy az adócsalók és a csempészbandák fegyverekkel védik illegális üzletüket.

Rendszeresen vásárol különféle fegyvereket, azokhoz tartozó alkatrészeket, lőszereket és speciális ruházatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a legutóbbi hasonló beszerzésre tavasszal kerített sort a szervezet. A NAV tavaly indította el azt az eljárást, amelynek részeként több tucat úgynevezett sokkgránátot, azokhoz tartozó utántöltőt, színes füstjelző gyertyát és villanógránátot vásárolt meg. Az összesen 165 eszközből álló tételért valamivel több mint 1,7 millió forintot fizetett a hivatal. Az efféle gránátokat – a különféle szakmai leírások szerint – leginkább bűnelkövetők elfogásakor, behatoláskor, túszmentéskor használják a világ bűnüldöző szervezetei.

Megkérdeztük a NAV-ot, miért s milyen feladatok ellátásához vásárolta a gránátokat. A hatóságnál lapunknak kifejtették: feladatai ellátásakor a NAV-nak – adott esetben – szervezett bűnözői körökkel is fel kell vennie a harcot. A gránátok, az utántöltők, a füstjelző gyertyák a speciális bevetési egység munkáját segítik, az eszközök különösen a veszélyes bűnözők elfogásánál jelenthetnek hatékony megoldást. – A bevetési egység az eszközöket rendszeresítve, megfelelő eljárásrend mentén, az arányosság követelményének szem előtt tartásával alkalmazza – húzták alá a NAV-nál.

A hatóságnál lőfegyvert, hasonló eszközöket egyébként a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók használhatnak, a tűzerőre pedig adott esetben szükség is lehet. A hatóság látókörébe nemegyszer kerülnek például olyan cigarettacsempész-bandák, amelyek, ha kell, fegyverrel is megvédenék illegális üzletüket, de a NAV-osok találtak már lőfegyvert adócsalással foglalkozó bűnözőknél is. Az adóhatóság ennek megfelelően rendszeresen pótolja és fejleszti az állomány rendelkezésére álló fegyvereket, más eszközöket. A múlt év végén zárult le például az a negyvenötmillió forintos beszerzés, amelynek keretében a NAV 248 darab Heckler&Koch maroklőfegyvert vett. Ugyanekkor – különféle fegyveralkatrészek mellett – kétszáz darab paprikasprayt vásárolt a hivatal.

Szintén tavalyi az a nagyobb ügylet, melynek során 580 ezer darab kilenc milliméteres pisztolytöltényt, 27 ezer darab gépkarabélyokba való muníciót, 3200 sörétes lövedéket és ezer vaktöltényt szerzett be a NAV. De megemlíthető az a korábbi eljárás is, amelyet a szervezet ezer darab, kiképzéshez használható festéklőszerre írt ki, ahogy az elmúlt években sort kerített a hatóság lövedékálló mellények megvásárlására is. A mellények közül egyes darabok akkor 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a NAV.