,,Gólyafészek” kulcsátadó ünnepség – felújított önkormányzati bérlakásokat adtak át Vásárosnaményban

40 eve varos vasarosnameny

,,Gólyafészek kulcsátadó ünnepség - felújított önkormányzati bérlakásokat adtak át VásárosnaménybanVásárosnamény – Újabb stratégiai, Vásárosnamény életét jelentősen meghatározó projekt végére került pont a Bereg szívében. A tervezést, kivitelezést és az elbírálást követően a birtokbavétel fázisába lépett, a Vásárosnamény Város Önkormányzatának gondozásában létrejövő Esély otthon – „Gólyafészek-Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” című projekt, melynek kulcsátadó ünnepségét rendezték a Városháza nagytermében.

Az önkormányzat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretein belül pályázott sikeresen, melynek célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon. A felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések jelentkezhettek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyerhettek el. A programban hangsúlyos szerepet kapott az otthonteremtés, mely által Vásárosnamény Város Önkormányzata is felújíthatta és átalakíthatta, erre a célra szánt ingatlanjait a kedvezményezett fiatalok számára. A pályázat során a fiatalokat e mellett képzésekkel és tanfolyamokkal is segítettek. így  az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtést is támogatva ezzel. A vásárosnaményi programrészben 180 384 918 forintot használhatott fel az önkormányzat, 16 kedvezményezett számára három meglévő lakást felújítva, valamint öt új lakást építve az előírt minimális felszereltséggel. A fiatalok az ingatlant két évig térítésmentesen használhatják, csupán a rezsiköltség terheli őket. Emellett minden fiatal pár internet-hozzáférést, notebookot is kapott ajándékba, a teljesen felszerelt ingatlanok mellé. Reményeit fejezte ki az iránt is, hogy a két év leteltét követően számos fiatal pályázik majd ismét ezen lakásokra.

A Bereg szívének népességmegtartó képességének javítását, és a város „minőségi elvándorlásának” megakadályozását elősegítő projekt kulcsátadó ünnepségén megjelent fiatalokat és érdeklődőket, Feketéné dr. Lázár Emese aljegyző asszony köszöntötte. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke aki, mint mondta nagy örömmel érkezett Vásárosnaményba, kíváncsian várva a program végét, melyet innovatívnak nevezett. Kifejtette továbbá, hogy a megye életében is fontos feladat a népességmegtartás, hiszen nagy erőfeszítéseket végeznek a fiatok itt tartása érdekében.

Filep Sándor, a város polgármestere elmondta, hogy ez a program mindenki számára nagyon fontos, mely egy olyan projekt, ahol egy település népességmegtartó képessége növekszik,azáltal, hogy van képességmegtartó népessége. A továbbiakban a Gólyafészek programot részleteire tért ki, mélységéig ismertetve azt. A beszámolójából megtudhattuk, hogy a Vásárosnaményban élő, az innen elszármazott, illetve a településen letelepedni szándékozó fiatalok élni tudását, helyben maradását és családalapítását szerették volna ezzel segíteni. A projekt megvalósulása révén a különböző társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenségek mérséklődhetnek, illetve helyi szinten a hátrányos helyzetű személyek megélhetésének, boldogulásuknak esélye jelentősen nő ezáltal. A most lezárásra kerülő projekt által a város lakosságmegtartó ereje nő, a településen élő fiatalok helyben maradási szándéka erősödik, helyi identitástudatuk és közösségképük a település fejlődése révén is erősödik. Az önkormányzat célja továbbá a fiatalok önálló lakhatási lehetőségeinek biztosítása, helyi lehetőségekre épülő önfoglalkoztatást célzó programok megvalósítása, valamint a helyi adottságokhoz, igényekhez, sajátosságokhoz illeszkedő helyi ösztönzők segítségével a fiatalok a településen maradásának ösztönzése volt. A városvezető elmondta továbbá, hogy a projektben az önkormányzat tulajdonában lévő, összesen nyolc ingatlan került felújítása, illetve felszerelésre önálló lakhatás céljából.A célcsoportba tartozó fiatal részére három darab lakás kerül felújításra a Szőlőskert utcában és a Szabadság téren , valamint öt lakás kerül kialakításra szintén a Szabadság téren, az előírt minimális felszereltséggel. A lakáshoz jutást segítő pályázatra összesen 13 fiatal pár jelentkezett, melyet Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Esély otthon – „Gólyafészek-Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” lakhatási támogatásáról szóló 10/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete alapján – a benyújtott pályázatok értékelését követően,  a nyolc legmagasabb pontszámot elért pályázó vehette át a kulcsot.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője olyan lehetőségnek nevezte a programot, ami a fiatal párok életkezdését segíti. Szót ejtett továbbá a gyermekvállalás jelentőségéről, ahol elmondta: a kormány intézkedéseinek köszönhetően egyre több támogatást kapnak a családok és az édesanyák, így a korábbi évek drasztikus visszaesése után van esély arra, hogy újra több gyerek szülessen Magyarországon. Kiemelte továbbá, hogy hasonló kezdeményezés zajlott korábbi fehérgyarmati polgármestersége alatt is, mely szintén sikerrel zárult.

A közjogi méltóságok ünnepi beszéde után, az ünnepélyes kulcsátadó ceremóniára került sor, ahol Tóth Orsolya  és gyermekei, Dávid Anikó, Deskó Dávid ás párja, Magyar Emese és párja és Guti Nikolett és párja a Szabadság tér 7. szám alatti lakások kulcsának egyikét, Fórizs Bettina és párja a Szabadság tér 34. I/3. sz. alatti lakás kulcsát, Nagy Katalin és párja, illetve Papné Barnóczki Eszter és párja a Szőlőskert u. 39. szám alatti iker családi ház kulcsát vehette át. A lakások kulcsait Filep Sándor polgármester mellett, Dr. Balázsi Erzsébet alpolgármestertől, Insticei Zoltán az Észak-alföldi Regionális Energia-Ügynökség (ENEREA) ügyvezetőjétől, Deák Ferenc jegyzőtől és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőtől vehették át a kedvezményezettek.

A kulcsátadó ceremónia Deák Ferenc jegyző zárszavával zárult, aki gratulált a nyerteseknek, majd állófogadásra és a lakások megtekintésére invitált minden jelenlévőt.


A lakás szemlét követően a város polgármesterét, Filep Sándort kértük, hogy foglalja össze a most lezárásra került projektet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?