Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi Ünnepi Hét, Kiemelt rendezvények, Regionális hírek, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Föld napja: Énekkel a bolygónkért! Ünnepi műsor a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskolában


Föld Napja - énekkel a bolygónkért! Ünnepi megemlékezés a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskolában és AMI-ban

Vásárosnamény – Egy apró lépés kell csak ahhoz, hogy tisztább, szerethetőbb legyen a környezetünk, együtt pedig többre vagyunk képesek. Ezért kellenek az ilyen összefogások, mint amilyen a Föld Napja is.  A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyek a Föld természeti környezetére, annak megóvására irányítják figyelmünket. Az 1970-ben elindult mozgalomhoz mára már 175 ország, köztük Magyarország is csatlakozott. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata:

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”És mit tehetsz még? Zöldítsd környezetedet, komposztálj, termessz haszonnövényeket – erkélyen, udvaron, saját vagy közösségi kertben. Több zöldség, kevesebb hús a zöld-várossá válás érdekében.

1990 óta Magyarországon évről-évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján. Hagyományosan ilyen szerveződésre került sor minden évben a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola falain belül is ezen a napon. A Simon Edit és Szabó Triff Anita által betanított különleges ünnepi megemlékezésen a 4.b és 4.d osztály tanulói szavalatokkal és közös énekekkel tarkított, káprázatos előadásokkal színesítették az emléknapot. A műsor során halhattunk egyebek mellett a természet és az ember összetartozásáról, a Föld a környezet- és természetvédelemről is. Az iskola diákjai többek között videó-összeállításokkal és tánckoreográfiákkal készültek, majd szavaltak el olyan verseket, mint az Ültess fát!, Földanyáért, Mentsük meg a Földünket vagy a Gondolatok a Föld napján. Közös énekük során előadták a Pál utcai fiúk: A grund és az Anti Fitness Club: Marad-e még levegő című dalát is.

[slideshow_deploy id=’136278′]


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük