haromnapos-arvizvedelmi-gyakorlat-lesz-megyenkben

Fotó: katasztrófavédelem

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye harmincnyolc százaléka, több mint kétezer-kétszáz négyzetkilométer árvízzel veszélyeztetett, ezen a területen százharminckilenc település csaknem kétszáztízezer lakosa él – emelte ki a projektmegbeszélés megnyitóján Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az ezredes hozzátette: a megyében még soha nem volt olyan természeti csapás, amely miatt nemzetközi segítséget kellett volna igény bevenni, ezért is kiemelkedő a tervezett háromnapos gyakorlat.

Az EUWA projekt vezetője, Jackovics Péter tű. ezredes azt hangsúlyozta, hogy a háromnapos terepgyakorlaton a katasztrófavédelem mellett a nemzetközi segítők, valamint a Magyar Vöröskereszt és a Fővárosi Vízművek munkatársai is részt vesznek majd, feladatuk egy árvízi helyzetre épülő katasztrófa elhárítása lesz.

Jackovics Péter kiemelte, európai támogatásból ilyen nagyszabású gyakorlatot még nem tudtak kivitelezni, ráadásul most először a már több országban is bizonyított víztisztító modul is bekapcsolódik az árvízvédelmi gyakorlatba, emellett kárhelykézikönyv és kárhelyszótár is készül.

Szarka Zsolt tű. alezredes, a projekt gyakorlattervezési munkacsoportjának vezetője az árvízi gyakorlat részleteit ismertette, majd az elméleti felkészítést követően a program vezetői helyszíni bejárás során szemrevételezték a Rétközi víztározó területét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Vélemény, hozzászólás?