Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Filep Sándor: ,,Legyünk büszkék mi Vásárosnaményiak arra, ahol élünk!”


Vásárosnamény – A Bereg szívében számos területen érezhető olyan nagyszabású fejlesztések, mely látványos lendületet vett az elmúlt években. Vásárosnamény Város Önkormányzata számos projektet állított előtérbe, ilyen a turisztika is, mely a város kitörési pontja lehet. Kiemelt szerepet kap ebben, a város kerékpáros turizmusa, melyről Filep Sándor polgármester kérdeztük.

Jómagam szeretem a sportokat, gyaloglás, úszás, foci, bringázás, evezés tehát az ember igyekszik sportosan élni. Vásárosnamény ugyanakkor kétszeres kerékpáros-barát település, most pedig haladó kerékpárbarát településsé nőttük ki magunkat. Szinte minden esztendőben, ehhez a csodálatos kis járgányhoz köthetően történik valami a városban. Elindultunk egy úton, amely a térség megismerésével kezdődött amatőr bringázással, amatőr versenyekkel, majd kinőtte magát a profi verseny is. Egyre több olyan szintű versenynek adunk otthont, melyre nem csak a megye, az ország, hanem Európa is odafigyel.

Az amatőr versenyzést már elkezdtük augusztus elején, a Zoárd-napi Kerékpárosversennyel., amely a bevált útvonalon történt. Azt hiszem Magyarország Kormányának is hála jár, mert ez a dolog nem jött volna létre ha.., Nem jött volna létre ha nem lettel volna árapasztó tározók, hiszen ezen tárolóknak van egy komoly, nem kerékpár útjuk, hanem kerékpározható útfelületük. Így aztán elindult egy folyamata  a bringázáson keresztül, a versenyzésen keresztül. a gasztronómia, az értékeink, a Középkori Templomok Útja megismerése, a településeink megismeréséhez vitte el a bringásokat.

Öröm látni azt, mikor egyre többen érkeznek utánfutókkal, bringákkal fölpakolva vagy csak az autó tetejére feldobva két kerékpár. Azt is kiemelném, hogy a Tourinform irodánkban is lehet kerékpárokat bérelni. Nagyon komoly bringákat és elektromos bringákat is. Míg a Bereg Szíve Üdülőközpontban lehet már hajókat is bérelni. Van még teendők, hiszen több olyan projektünk van melynek kapcsán szeretnénk még kerékpárokat vásárolni, kerékpáros szervizpontokat kialakítani.  A három kerékpáros verseny, ugye a harmadik szeptember 12-én a Tour De Vásárosnamény összefoglalja mindazt , ami a kerékpározás csúcsa. Itt a bringákra pattanva kicsik, nagyok, fiatalok, idősek, mindenki megcsodálhatja versenyzés közben is a tájat. Nem beszélve arról, hogy ennek a marketingereje óriási. Több olyan filmet láttam és több olyan szpotot, amelyben láthatjuk a a csodálatos szatmári, beregi településeket. Kiemelten a Beregre irányul ez a folyamat, ez a versenyútvonal. Azt is látni kell, hogy ha mi és a versenyzők látják, akik ezeket a szpotokat, filmeket megnézve kedvet kapnak és eljönnek ide Vásárosnaményba, a Bereg szívébe.

Nagyon sokan érdeklődnek, gratulálnak és elismeréssel szólnak a  térségről, úgyhogy van mire büszkének lennünk! Egy dolgot hiányolok még. Nagyon kevesen veszik észre azt, hogy hol élnek. Legyünk büszkék kicsit arra Naményiak, Vásárosnaményiak, gergelyiugornyiak, vitkaiak és a Perényi-tanyán élők, meg aki a Károlyi-tanyán is megfordul, hogy ez a város a minék. Legyünk büszkék arra, hogy virágos a városunk. Legyünk büszkék arra, hogy tiszta a városunk! Legyünk büszkék arra, hogy olyan gasztronómia ékességekkel gazdagodtunk az elmúlt időszakban, amelyek példaértékűek. Olyan a kulturális hátterünk, olyan a múzeumi repertoárunk, gondolok itt a Tomcsányi-kastélyra, a Máthé-kúriára, a megújuló Eötvös-kúriára, a Beregi Múzeumra, hogy ez egy csoda! Erre legyünk büszkék a jövőben és figyeljünk oda értékeinkre.

 

A teljes interjút, itt tekintheti meg: