Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Figyelmeztetést kaptak az IPhone-tulajdonosok – Itt a lista 84 beszélyes appról, melyet azonnal töröljön


Bár az Apple alkalmazásboltja igen biztonságos, időnként ide is bekerülnek csaló alkalmazások is. Mint nemrégiben kiderült, nem is kis számban – írja a hvg.hu.

Az Apple közismerten igen sokat ad a biztonságra, és gyakran hangoztatja, hogy az iPhone-osok csakis a hivatalos alkalmazásboltból töltsenek le appokat. Azonban – a szigorú ellenőrzés és a még keményebb jutalékok ellenére – sok csaló alkalmazás bújik az App Store-ban is, ráadásul az Apple-nek tudomása is van erről.

A Vpncheck VPN-ellenőrző webhely szerint az Avast még tavaly márciusban talált 133 csalárd alkalmazást az App Store-ban, amire az Apple figyelmét is felhívta. Akkoriban 500 millió alkalommal töltötték le őket, és 365 millió dollár bevételt hoztak. Jelenleg 84 alkalmazás ezek közül még mindig megtalálható a hivatalos alkalmazásboltban.

Ezeket az appokat fleeceware-nek hívják, és úgy tervezték őket, hogy pénzt csaljanak ki. Ugyan a kódjukban nincsen semmi rosszindulatú, adatokat sem lopnak el a felhasználóktól, mégis meglehetősen veszélyesek, mert rejtett díjakkal és költségekkel járnak. És fejlesztőik szépen profitálnak is, a Vpncheck becslése szerint ugyanis 7,2 millió alkalommal töltötték le ezeket az alkalmazásokat, és havonta 8,6 millió dollár bevételt termelnek. Általában szórakoztató alkalmazásokról van szó (háttérképek, játékok, fotószerkesztők, virtuális zenei eszközök), és jellemzőjük az ötcsillagos értékelések özöne, amelyek célja, hogy elrejtsék egy egycsillagosokat.

Ezek az alkalmazások általában ingyenes próbaidőszakot ígérnek, viszont nagyon nehéz leiratkozni a használatukról, és hamar el kezd pörögni a számláló. Időnként olyan hamis reklámokat is közölnek, hogy az Apple ajánlja őket. Jó kérdés, hogy vajon – az Avast figyelmeztetése ellenére – miért találhatók meg még mindig ezek az appok az App Store-ban. A Vpncheck mindenesetre meglehetősen sarkos véleményt fogalmaz meg. Szerintük az Apple többet törődik a 30 százalékos jutalék körüli hercehurcával, a keresési hirdetések üzletágával és az App Store jövedelmezőségével, mint a felhasználók megvédésével az átverő alkalmazásoktól. Azt ígérik, hogy egy év múlva újra megvizsgálják e kérdést, hogy kiderüljön, szükségesnek találta-e az Apple, hogy foglalkozzon ezekkel az alkalmazásokkal.

A szóban forgó alkalmazások részletes listáját a Vpncheck oldalán találja.