Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést kaptak a szülök: hamarosan lejár egy fontos határidő


Január 18-ig lehet kérvényezni az általános iskola kezdésének halasztását, amit csak egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérni.

Január 18-án éjfélig még beadhatók az iskolakezdés halasztásáról vagy korábbi elkezdéséről szóló kérelmek az Oktatási Hivatal internetes felületén – mondta az InfoRádiónban Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke. Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke 2024. augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, de szeretnék, hogy további egy évig az óvodában maradjon, január 18-ig kell kérelmet benyújtaniuk akár az Oktatási Hivatal elektronikus rendszerén keresztül, akár papíralapon.

Brassói Sándor beszélt a legfontosabb beadandó dokumentumokról is: a szülő, gondviselő, gyám a saját ügyfélkapujával tud belépni, így hitelesítve magát; itt láthatja, hogy melyek azok az adatok, amelyeket szükséges megadni a gyermek iskolakezdésének halasztásához, óvodában maradásához. Hozzátette,

mindenképpen szükséges megindokolni, hogy miért miért nyújtja be a szülő a kérelmet.

Az indoknak sajátos élethelyzetből fakadóan logikus és jogszerű alapot kell biztosítania ahhoz hogy a gyermek további egy évig az óvodában maradhasson. Ha nincs szükség pedagógiai szakszolgálat bevonására, szakvélemény elkészíttetésére, a hivatal nyolc napon belül meghozza a halasztással kapcsolatos döntést.

Brassói Sándor azt is hozzátette, mindenképpen indokolt csatolni olyan szakvéleményt, amellyel az indoklást alá lehet támasztani. Ez lehet szakorvosi igazolás, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat nevelési tanácsadójának szakvéleménye, vagy akár egy igazolás az óvodától, amely alátámasztja a további egy év óvodában maradás jogosságát.

Az Oktatási Hivatal közleménye kiemelte azt is, hogy az internetes vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük