Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztetést adtak ki az autósok számára a hatóságok: veszélyes járművek jelennek meg tömegesen a magyar utakon


A tavaszi munkálatok kezdetével a mezőgazdasági gépek bárhol előfordulhatnak – ennek kapcsán érkezett meg a hatóságok legújabb figyelmeztetése.

A címlapkép forrása: Getty Images.

A mezőgazdasági gépekre nem vonatkozik a 2,55 méteres legnagyobb megengedett szélességi korlátozás, 4,5 méter szélességig kísérőjármű nélkül, afelett kísérőjárművel közlekedhetnek a közutakon. Három méteres szélesség felett ugyanakkor a gépen villogó sárga fénynek is működnie kell.

Fontos előírás ezekre a járművekre, hogy érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással rendelkezzenek, világító- és fékberendezéseik kifogástalanul működjenek, ezenkívül az útra szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig megfelelő eszközökkel meg kell akadályozniuk.

A közúton mezőgazdasági járművekkel találkozó autósoknak leginkább két dologra kell nagyon odafigyelniük: az eszközök lassú haladására, valamint méretére – közölte az Agroinform.hu ügyvezetője, Bolyki Bence a Napi.hu megkeresésére.

A lassú sebesség egyrészt növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel vannak felszerelve, amihez a közlekedés többi szereplője nincsen hozzászokva.