Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Figyelmeztet a szolgáltató: aki nem lép időben, annál lekapcsolhatják az áramot és a gázt


Az a kis- és középvállalkozás, amelynek vezetője nem nyilatkozik haladéktalanul, de legkésőbb július 1-ig arról, hogy a továbbiakban már nem jogosult a rezsicsökkentett áron venni az áramot és a gázt, súlyos retorziókkal néz szembe, mert lekapcsolhatják mindkét szolgáltatásról és még komoly pénzügyi büntetést is fizethet – derül ki az MVM Next hétfői közleményéből. Ez azután született, hogy a minap megjelent kormányrendelet jelentősen szűkítette a rezsicsökkentésre jogosult cégek körét. és haladéktalanul lépniük kell a rezsicsökkentésből kieső cégeknek a súlyos következmények elkerülése érdekében. Sőt, egy másik céges körnek is nyilatkoznia kell, hogy újonnan jogosult lehessen a kedvezményes áram- és gázárra.

Az MVM Next, mint egyedüli egyetemes szolgáltató, a hivatalos oldalán hétfőn részletes tájékoztatókat tett közzé arról, hogy a változások mit jelentenek és a cégeknek milyen nyilatkozatot kell emailben a szolgáltató felé minél előbb, de legkésőbb július 1-ig eljuttatnia. Ebben nyilatkoznia kell a cégnek arról, hogy mely szolgáltatásnál milyen fogyasztási helyen veszíti el a jogosultságát arra, hogy augusztus 1-től december 31-ig továbbra is a kedvezményes áron juthasson villamosenergiához, illetve földgázhoz.

Amint a péntek esti kormányrendeletből kiderült: augusztustól már csak a mikrovállalkozások, tehát a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, legfeljebb 2 millió eurós éves árbevételű cégek lesznek jogosultak a nem-lakossági szegmensnek meghatározott 31 forint/kWh áron áramhoz, illetve 3-3,4 forint/MJ közötti áron földgázhoz jutni, de ők is csak egy éves fogyasztási korlátig jogosultak erre. Az új jogszabály azt határozza meg, hogy ez a korlát az áram esetén 4606 kWh, a gáz esetén pedig 1489 m3. Az efeletti részre még a mikrocégeknek is a piaci árat kell megfizetnie majd az energiahordozókért, a rezsicsökkentésből kiszoruló kkv-knak pedig már július 1-től ez a helyzet áll elő.

A KORMÁNYRENDELET NAGYON KOMOLY RETORZIKÓKAT IS RÖGZÍTETT ARRA AZ ESETRE, HA VALAMELY CÉG JOGOSULATLANUL VENNÉ IGÉNYBE A TOVÁBBIAKBAN A REZSICSÖKKENTÉST,

ugyanis nem lenne köteles őt az egyetemes szolgáltató, vagy a kijelölt cég végső menedékesként sem ellátni, tehát lekapcsolhatnák náluk az áram- és/vagy gázszolgáltatást. Emellett a jogosulatlanul igénybe vett energiamennyiséget komoly büntető felárral számláznák ki nekik.

Az új kormányrendelet értelmében kibővül a lakossági felhasználók köre és 2022. augusztus 1-jétől az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig

A HELYI ÖNKORMÁNYZAT ÉS AZ ÁLLAMI BÉRLAKÁS, VALAMINT A SZÁLLÓFÉRŐHELY ÜZEMELTETŐJE LAKOSSÁGI FOGYASZTÓNAK MINŐSÜL.

Annak érdekében, hogy az újonnan lakossági ügyfélnek minősülők a kedvezményes díjazást igénybe tudják venni, nyilatkozniuk kell.

Érdemes tehát alaposan tanulmányozni az új jogszabályt, illetve az MVM Next oldalán a kiadott tájékoztatókat és mielőbb lépni azoknak a kkv-knak, amelyek eddig jogosultak voltak a rezsicsökkentésre, de mostantól már nem. Ilyen cégek tipikusan azok, amelyek a 2 millió euró feletti árbevétellel rendelkeznek, de kevés a foglalkoztatottjuk. Az árampiacon ugyanis idén január eleje és június vége között például a legfeljebb 10 fős foglalkoztatottságú, legfeljebb éves nettó 4 milliárd forintos/mérlegfőösszegű cégek is jogosultak voltak a kedvezményes árra, de közülük például a 800 millió forint feletti árbevételű cégek kiszorulnak a lehetőségből.

A fenti szabályok, illetve a kedvezményes lehetőségből kiszoruló cégek esetén a piaci árakkal szembesülés

  • egyrészt komoly ösztönzést jelenthet az energiamegtakarítással, a fogyasztás visszafogásával járó fejlesztésekre, átalakításokra (hiszen például a téli gázválság előjelei miatt a német és az olasz kormány már nyíltan a gázfogyasztás visszafogására buzdít),
  • másrészt a megújuló energiás beruházások minél előbbi, minél teljesebb körű végrehajtására.

Fontos, hogy a fenti változások semmilyen módon nem érintik a lakossági rezsicsökkentést, pontosabban a lakosságnak nincs teendője. A fenti változásokat éppen azért vezeti be a kormány, hogy a piaci árak töredékén tovább futó lakossági rezsicsökkentés fenntarthatóságát segítse egyrészt a nem-lakossági jogosulti kör szűkítésével (az összes közintézmény, önkormányzat is kiszorul a jogosultak közül), másrészt a költségvetésben megképzett 700 milliárd forintos rezsicsökkentési alappal, ami mögé beteszi majd a most bevezetett “extraprofitadók” bevételének egy részét.

Címlapkép forrása: Getty Images