Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Férfi kórusünnep és az együtt éneklés beregi csodája Vásárosnaményban

I. Beregi Dalarnap

Vásárosnamény – A Bereg mellett, annak szívében, Vásárosnaményban mintegy fél évszázados hagyománya van a kóruséneklésnek. A régióban több kórus is működik, melyből kiemelkedik a több, mint ötven éve tevékenykedő Liszt Ferenc Vegyeskar, akik számos díjjal gazdagították már a térség kulturális életét. Hagyományteremtő célzattal,Vásárosnamény adott otthont az első Beregi Dalárnapnak, ahol az ország számos részéről és határon túlról is érkeztek férfi kórusok.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (12) A rendezvény egy nyílt téri flashmobbal indult, ahol a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ előtti téren énekeltek bordalokat a rendezvény résztvevői.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (1)

A több, mint száz énekest felvonultató rendezvény kezdetén Zánné Kiss Andrea, a dalárnap konferansziéja köszöntötte az érdeklődőket, majd mutatta be részletesen a kórusokat.

elvalaszto 2I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (2)

A Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola aulában megrendezett eseményen, ezt követően a város polgármesterének, Filep Sándornak ünnepi köszöntőjét hallgathatta meg a népes számmal egybegyűlt publikum.

elvalaszto 2

A nívós beregi rendezvény középpontjában az éneklés öröme állt, ahol közismert kórusdallamok segítségével avatták be a nagyérdeműt a kóruszene egészen egyedi arcába, megtapasztalva az emberi hang és az együtt éneklés beregi csodáját. A nyolc kórus egész estés előadása értéket, hagyományt és tudást örökített át a hallgatóság felé, mely hűen tükrözte a kóruséneklés közösségformáló erejét.

I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (3)Az est első fellépője a térség legismertebb férfikórusa, a Csaronda Férfikar volt, akik Csarodáról érkezve, katonadalokat adtak elő.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (4)Másodikként a megyeszékhelyről érkező, Nyíregyháza-Sóstófürdői – Sóstóhegyi Nyugdíjas Szervezet Öregfiúk Énekkara kápráztatta el katonadalaival az egybegyűlteket.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (5)Szintén a megyéből érkeztek a férfi kórusok beregi találkozójára, a nyírbátori Nyugdíjas Határőrök Férfikara, akik ismert dallamokkal késztették tapsra a közönséget.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (6)A folytatásban az est házigazdái léptek a színpadra, hiszen az elmúlt időszakban alakult Vásárosnaményi Férfikar dalcsokra színezte a találkozó fényét.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (8)A Bereg szívének férfikórusát követően a több nívós díjat is maga mögött tudó Szerencsi Férfikar lépett a világot jelentő deszkákra.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (7)A Kisvárdai Férfidalárda dallamai zengték be ezt követően az oktatási intézmény auláját.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (9)A várdai vitézek után a két legnagyobb múlttal rendelkező kórus, a Dunaszerdahelyről érkező Székely Dalegylet Férfikórusa és a törökbálinti Lendvai Károly Férfikórus közös énekei fokozták a kórustalálkozó hangulatát.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (10)Dallamaik után a város polgármestere, Filep Sándor köszönő oklevéllel és ajándékokkal hálálta meg a kórusok előadását.
elvalaszto 2
I. Beregi Dalarnap Vasarosnameny (11)A Beregi Dalárdát a nyolc kórus együtt előadott, közös éneklése zárta.

Vélemény, hozzászólás?