Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

Fennakadások nélkül dolgozik a NAV a záhonyi, beregsurányi, lónyai és a barabási határon


Aháború miatt jelentősen nőtt a vasúton, gépjárművekkel és gyalogosan belépő utasok száma, de a szükséges létszám minden szolgálati helyen rendelkezésre áll. A záhonyi, a beregsurányi, a lónyai, a barabási és a tiszabecsi határátkelők mind szünet nélkül üzemelnek. A humanitárius segélyszállítmányokat soron kívül kezelik, a gyors kiléptetés érdekében a segélyszervezeteknek, adományozóknak külön kontaktpontokat jelölnek ki.

Illusztráció Fotó: Balázs Attila / MTI

Az Európai Bizottsággal történt egyeztetés alapján a mostani helyzet rendkívüli politikai körülménynek tekintendő, így a NAV vámmentes eljárásban, szóbeli nyilatkozat elfogadásával kezeli az Ukrajna területéről érkező, ideiglenes védelemre jogosult személyek ingóságait. A menekülők jellemzően személyi poggyásszal, csupán néhány bőrönddel érkeznek. A biztonsági és védelmi kockázatok miatt vizsgálni kell viszont, hogy a ki- és belépő forgalomban nincs-e tiltó-korlátozó rendelkezés hatálya alá tartozó áru.

A hivatal az ukrán kollégákat is tájékoztatta arról, hogy a menekültek vámellenőrzését a lehető leggyorsabban, leghumánusabban, a lehetséges könnyítésekkel végzik. A szomszédos ország vámhatósága biztosította a NAV képviselőit, hogy a segélyszállítmányokat továbbjuttatják. A két fél az információcsere bővítési lehetőségeiről is egyeztetett a záhonyi határtalálkozón – olvasható a közleményben.

MTI