Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Felmérés: a magyarok kétharmada nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy


Az emberek kétharmada nem volt és nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy – derül ki a Népszava megbízásából készített felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített. A kutatást július első hetében készítették, az azóta napvilágra került gazdasági fejlemények után pedig várhatóan még többen kényszerülnek spórolni.

A nyaralni indulók negyedének az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása átírta az előzetes terveit. Az ellenzéki szavazók harmada, a kormánypárti hívek 9 százaléka számolt be arról, hogy módosítani kellett a nyaralás programján – írja a Népszava.

A megkérdezettek 58%-a döntött úgy, hogy idén nem megy nyaralni. Ötödük megkurtította a szabadság időtartamát, 9 százalék pedig külföldi helyett hazai helyszínt keresett inkább. Arra is rákérdeztek a felmérés során, hogy milyen eszközökkel küzdenek a drágulás ellen. A leginkább az étkezésen és a szálláson lehet spórolni a nyaralás során – mindkét esetben nagyjából negyedük döntött így –, 8 százalék az alkohol fogyasztásának korlátozásában látta az olcsóbb vakációt. 46 százalék viszont azt válaszolta, ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. A megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt. A kutatásból kiderül, hogy a legkevésbé a 60 év felettiek mennek nyaralni, alig több, mint ötödük vakációzik, a harminc alattiaknak viszont a fele elutazik. Tíz nyaralni indulóból hat a határokon belül pihen, kevéssel több, mint negyedük külföldi utazást tervez, 14 százalék pedig mindkét változatot megengedheti magának – számol be a lap.