Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Felmérés: A magyarok harmada nem harcolna a hazáért, ha az országot megtámadnák


Viszont tízből nyolcan nem harcolnának, ha Magyarország támadna meg egy másik országot. Több Fidesz-szavazó fogna fegyvert, mint az ellenzéki szavazók.

Tízből hat magyar, a válaszadók 62 százaléka harcolna a hazája megvédéséért, ha Magyarországot megtámadná egy másik ország – derült ki a Publicus Intézet május 26-30. között, 1004 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásából. A válaszadók harmada (35 százalék) azonban inkább nem fogna fegyvert ilyen helyzet esetén.

A válaszok alapján kiderült: ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, minden második (51 százalék) megkérdezett inkább harcolna a hazája érdekében. A válaszadók némileg kevesebb mint fele (45 százalék) azonban nem tenne így egy háborús konfliktus esetén.

Amennyiben Magyarország megtámadna egy másik országot, akkor tízből nyolc (83 százalék) válaszadó inkább nem harcolna egy ilyen háborúban. Ha egy ilyen konfliktusra kerülne sor, akkor csak minden tízedik (10 százalék) válaszadó fogna fegyvert.

A felmérésből kiderült az is, hogy

a Fidesz-szavazók közül többen ragadnának fegyvert háborús helyzetben, mint az ellenzékiek közül.

Ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, Fidesz szavazók kétharmada (65 százalék), a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 44 százaléka, illetve közel ennyi (40 százalék) bizonytalan szavazó inkább harcolna a hazája érdekében. A választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak és bizonytalan szavazóknak az enyhe többsége (54-54 százalék), illetve tízből három (31 százalék) Fidesz szavazó azonban nem tenne így egy háborús konfliktus esetén.

Amennyiben Magyarország megtámadna egy másik országot, akkor a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak túlnyomó többsége (93 százalék), tízből közel kilenc (85 százalék) bizonytalan szavazó, illetve a Fidesz szavazók háromnegyede (73 százalék) inkább nem harcolna egy ilyen háborúban.

Ha egy ilyen konfliktusra kerülne sor, akkor csak minden ötödik Fidesz szavazó (19 százalék), illetve a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a 4 százaléka, illetve a bizonytalan szavazók szintén 4 százaléka fogna fegyvert.

Abban az esetben, ha Magyarországot megtámadná egy másik ország, tízből nyolc (79 százalék) Fidesz szavazó, a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak a többsége (54 százalék), illetve közel minden második (47 százalék) bizonytalan szavazó harcolna a hazája megvédéséért.

Minden második (50 százalék) bizonytalan szavazó, közel ugyanilyen arányban a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazói (45 százalék), illetve minden ötödik (18 százalék) Fidesz szavazó azonban inkább nem fogna fegyvert ilyen helyzet esetén – derül ki a felmérésből.