Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Fellobbant a negyedik gyertya lángja is – Csodatévő Szent Miklós püspök ünnepe Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Amíg a római katolikusok számára november utolsó vasárnapjával kezdődött az advent, a görögkatolikusoknak már három hete tart a várakozás időszaka. Ma, az egyik védőszentjük napján, azaz december 6-án, Mikuláskor már a negyedik gyertyát gyújtották az adventi koszorún, így a Vásárosnaményi Görögkatolikus Egyházközségben is. December 6. Szent Miklós püspök ünnepe, akit minden gyermek ismer: ő nem más, mint a Mikulás. A görögkatolikus felekezet számára ez külön ünnep, hiszen védőszentjük ünnepnapja is egyben.
Erről és az ünnep mibenlétéről, a Vásárosnaményi Görögkatolikus Egyházközség parókusa, Erdei Tamás atya  mesélt igehirdetése közben.

Mindegy, hogy milyen nehéz idők járnak! Mindegy, hogy a jó Isten milyen nehézségeket ad az életünkben, és azt gondolom, hogy ebből mindenkinek kijut ebben az időszakban, de mindig ad hozzá erőt is, hogy megküzdjünk vele. Karácsonyra készülünk, advent időszakában vagyunk és a karácsonyi készületnek is egy olyan különleges pontján, ami az életünkben egy nagyon fontos alkalom – mondta Tamás Atya.

Ez a vasárnap egy másik örömmel párosul és ez, ezen a napon ünnepeljük Szent Miklós püspököt is.

Szent Miklóst, a szeretet szentjét a karácsonyi készületben, a gyerekek már várják a mikulást és mindannyian mi keresztyén emberek őrizzük azt a hagyományt, amiből ez a megajándékozó szent táplálja, a mai napig is az embereknek a megajándékozó szeretetét. A karácsonyi készületben tulajdonképpen, azt próbáljuk tudatosítani az életünkben, hogy az Isten eljött! Az advent nem szól másról, mint arról, hogy a karácsonyban az Isten eljött, közénk érkezik. Közénk érkezett azon a karácsonyi estén, mikor Jézus Krisztus megszületett. De én bízom benne, hogy egy ilyen nehéz esztendő végén is, mint 2020 ismét megszülethet közénk a Messiás. A szívünkbe! Ez az amikor, az igazi az ünnep megszületik. Szent Miklós pedig, a szeretetnek és az adakozásnak a szentje. 1600 év nagyon hosszú idő, ami eltelt, mióta Szent Miklós élt ezen a világon, és azóta sok minden történt az ő alakjával. Próbálták őt Télapóként bemutatni, meg mesefiguraként, de azért mi keresztyén emberek ne felejtsük el, hogy ő egy valós személy volt! A harmadik században élt püspök, szentéletű ember, Myra város püspöke – folytatta visszaemlékezését a vásárosnaményi parókus.

Ő egy gazdag családból származott, de mindegy vagyonát szétosztotta a szegényeknek. Nem tudom hányóunk lenne képes ilyen áldozatért Krisztusért. Ő volt az, aki megvédte az ártatlanokat! hogy megmentette a tengeri viharban lévőket! Számos legenda szól az ő életéről, és nagy élmény ő rá visszaemlékezni a mai napig, mert olyan példa lehet előttünk, amit a világnak a mai állapotában se szabadna elfelejtenie – folytatta gondolatait Erdei Tamás.

Karácsonykor az Isten ad! Miért ad az Isten? Azért, mert szeret! Az Isten már a teremtéskor, a maga szeretetéből, a maga lényegéből fakadóan mindig csak ad, ad és csak ad! Nekünk adta a teremtésben, ezt az egész világot! Nekünk adta, és amikor beszennyeztük ezt a világot a saját bűneinkkel, a saját bukásainkkal, saját rosszaságunkkal, nekünk adta az ő fiát! Ezt ünnepeljük karácsonykor, hogy az ő fia eljött közénk, hogy magára veszi az emberi élet minden viszontagságát, nehézségét, és együtt járja velünk az utat! Nem vagyunk egyedül, akármilyen szenvedésünk van! 2020-ban sem voltál egyedül! Amikor annyit aggódtál a családodért, a szeretteidért. Krisztus velünk járja az utat, mint a hogy akkor is velünk járta. Erről szól a megtestesülés, hogy az Isten eljött közénk és velünk együtt járja az utat! Erről szól a megváltás, ami a karácsonyból és a húsvétból következik!

A teljes igehirdetést, itt tekintheti meg: