Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ezért van szükség az utcákon a katonai jelenlétre


FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

A katonai rendész járőr feladatai során nem cél az intézkedés, fő cél a lakosság biztonságérzetének növelése – írta pénteken a honvedelem.hu.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerda este az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy – a koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzetben – péntek reggeltől több katona lesz a utcákon.
A honvedelem.hu cikkében azt írták:az eddig megszokott katonai jelenléten felül úgynevezett jelenlétfokozó katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot több nagyvárosban.
A helyőrségek katonái rendészeti felkészítésen vesznek részt, amelyen az alkalmazható intézkedések elméleti és gyakorlati elemeit gyakorolják.

Elsődleges szempont, hogy a szolgálatot ellátó katonák lehetőleg olyanok legyenek, akik részt vettek már határvédelmi vagy adventi járőrözési feladatban.
A felkészítést követően a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központtal szorosan együttműködve hajtják végre a járőrfeladatokat.Ennek elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása.
A feladat végrehajtásának ideje alatt a járőröző katonák felveszik a kapcsolatot az illetékes rendőrkapitánysággal és velük folyamatosan egyeztetnek. A katonai rendész járőrnek joga van a Magyar Honvédség szolgálati szabályzata alapján a közterületen tetten ért bűncselekmény elkövetőjét visszatartani, és a rendőrségnek soron kívül átadni.

Ha a civil lakosság részéről tapasztal szabálysértést a rendész, joga van felszólítani, ha ez nem jár eredménnyel, soron kívül értesítheti az illetékes hatósági szervet, valamint annak kiérkezéséig visszatarthatja az intézkedés alatt álló személyt.
A járőrtevékenység megelőző jellegű, a magyar állampolgárok érdekében, védelmében történik”– hangsúlyozták a cikkben.

/www.life.hu/