Közzétette - Kategória - Kékfény, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ezek Magyarország legveszélyesebb helyei

Ezek Magyarország legveszélyesebb helyei

2010 és 2018 között jelentős mértékben visszaesett a bűnelkövetések száma Magyarországon. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) statisztikái alapján, míg 2012-ben az összes elkövetett bűncselekmények száma meghaladta a 450 ezret, a tavalyi első félévben alig több mint 110 ezer esetet regisztráltak (vagyis az éves szám valamivel 200 ezer felett lehetett, de erről még nem áll rendelkezésre adat, csak az első félévről).

A közbiztonsági helyzet javulása a súlyos, vagyis az úgynevezett kiemelt bűncselekmények esetében is látványos volt – írja a portfolio.hu.

Kiemelt esetnek tekintendő az emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, illetve járműlopás.

Ezek száma nyolc év alatt 240 ezerről 100 ezer közelébe esett (szintén az arányosított első féléves adat alapján). Az adatbázis olyan részletes, hogy településekre lebontva is meg lehet nézni, egyes bűncselekmény-típusokból mennyit követtek el egy adott évben. Bár az országos bűnözési helyzet sokat javult, akadnak olyan települések, ahol bőven van még teendője a bűnmegelőzési szerveknek.

Általánosságban kijelenthető, hogy a népesség és az elkövetett bűncselekmények száma között pozitív korreláció van.

A 100 ezer fő feletti nagyvárosok közül 2018 első felében Szeged volt a legbiztonságosabb, a dél alföldi város büszkélkedhet ugyanis a legalacsonyabb az 1000 lakosra jutó kiemelt bűnesettel. Szegedet Debrecen, majd Nyíregyháza követte, míg a sor másik végén Budapest és Győr foglalt helyet.

Megyei bontásban Budapesten, Heves megyében és Borsod-Abaúj Zemplén megyében a legrosszabb a bűnügyi helyzet, miközben Zala és Veszprém tekinthető a legbiztonságosabbnak.
 
szabolcsihir.hu

Vélemény, hozzászólás?