Közzétette - Kategória - Számítástechnika, Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Ezek a jelek figyelmeztethetnek a zsarolóvírusokra


(kép: Kaspersky)

A koronavírus miatt egyre többen állnak át távmunkára, mellyel megnő a kockázata, a hacker-támadásoknak és a zsarolóvírusok településének. De mik a jelei annak, hogy valaki rosszban sántikál?

A COVID-19 világjárvány következtében egyre több embernek van szüksége arra, hogy távoli hozzáféréssel léphessen be a céges rendszerekbe. Ezzel azonban nő az esélye annak, hogy illetéktelen betolakodók is landolnak a munkahelyi hálózatokon, és zsarolóvírusok telepítése után komoly galibát okoznak biztonsági szakembereknek vagy az egész vállalatnak. De hogy vehetjük észre, hogy egy rendszer támadás alatt áll?

Ahhoz, hogy az emberek távoli számítógépen keresztül beléphessenek a céges hálózatokra, szükségük van egy Remote Desktop Protocol (RDP) linkre. Viszont, ha ez rossz kezekbe kerül, mondjuk egy biztonsági rés következtében, akkor illetéktelen személyek előtt is megnyílhat az út az értékes céges rendszerek felé, és könnyen zárolhatják azokat. Mivel azonban ezek a hollywoodi filmekkel ellentétben nem egy pillanat alatt történnek, hanem sokszor hetek vagy épp hónapok alatt, így lehet időnk észrevenni és orvosolni a problémákat.

Először is mindenképp érdemes átvizsgálni az internet felé nyitott rendszereket, hogy találhatóak-e rajtuk nyitott RDP portok. Ezek veszélyesek lehetnek, tehát minden esetben kétlépcsős bejelentkezést kell beállítani az ilyen linkeken keresztül, vagy egy VPN szolgáltatás védelme mögé érdemes rejteni őket.