Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Évtizedes álom valósul meg Vásárosnaményban – megújul és új funkciókat kap a város ikonikus épülete


Vásárosnamény – Évek óta tapasztalható azon fejlődési dinamika, mely napról napra szebbé és élhetőbbé varázsolja a Bereg szívének, Vásárosnaménynak mindennapjait. A Filep Sándor polgármester vezette önkormányzat erőfeszítéseinek hála, számos tényező együttes hatásának eredményeképpen, több tíz milliárdos fejlődés fémjelzi az elmúlt évek erőfeszítéseit. A parkolófejlesztések, városi zöldterületek növelése, a közösségi terek növelése, valamint a helyi kultúra erősítése fontos részét képezi a város jelen és jövőbeni elképzeléseinek. Ezen projektek kiemelt része, a vásárosnaményi Eötvös-kúria rekonstrukciója. Vásárosnamény Város önkormányzata által sikeresen elnyert pályázat keretein belül, számos funkciót lát majd el az épület. A munkálatokról és az épület jövőbeni funkcióiról Filep Sándort, Vásárosnamény polgármesterét kérdeztük.

Egy örömteli esemény, lassan közepéhez érünk, ez pedig nem más, mint az Eötvös-kúria felújítása – mondta Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

Úgy hiszem, hogy a Vásárosnaményban élőket a múlt kötelezi, a múlt mindig is kötelezte. Hiszen ahhoz, hogy méltóképpen tudjunk élni a jelenben és haladjunk a jövő felé, tisztelnünk kell a múltunkat! Épp ezért három a magyar igazság! Harmadik pályázatunk beadása után nyertünk és meg tudtuk menteni ezt az épületet.  

Közel 500 millió forintból újul meg Vásárosnamény egyik műemléke, az Eötvös-kúria . A projekt 2019-ben tudott elindulni és reményeink szerint 2020 év végén majd zárul – tájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor polgármester.

Az épület felújításának előkészületei egy évet vettek igénybe, mivel a kúria állapota az évek alatt teljesen leromlott és az időjárás viszontagságai sem kedveztek az ódon épületnek.  A kivitelezési munkálatok 2020 januárjában indultak meg, azonban az Eötvös-kúria műemléki voltából adódóan a felújítás megkezdése előtt régészeti vizsgálatokat végeztek. Próbálták megóvni azokat a festményeket, azokat a múltbéli értékeket, amelyek mindenképpen méltóak arra, hogy az utókornak is megmaradjanak.  Falkutatás, festőrestaurátori kutatás, műemlék feltárás, régészeti kutatások került itt megvalósításra. Ezek a folyamatok roppant időigényesek. Többször egyeztettünk itt a restaurátorokkal falkutatókkal. Tudtuk, éreztük, hogy nagyon fontos az ő munkájuk. Hisz ez által maradhat olyannak a kúria, mint amilyennek megkaptuk, annak idején őseinktől.

Az építési beruházás több részből áll: egyrészről a kúria teljes felújítása, parkolókkal, közút csatlakozással, a meglévő zöldterület rekonstrukciójával és új növényfelület kialakításával. Gazdaságélénkítő tevékenység is megvalósul majd. Ennek tükrében, már jól látható és kézzel fogható, hogy az Eötvös utca felújítása és gyalogosút építése is megtörtént. Az Eötvös utca felújításával nagyot léptünk előre, hiszen tudjuk azt, hogy a város legmélyebb pontja található itt. Valamikor itt kacsaúsztató volt, melynek helyére épült a mentőállomás. Az extrém időjárási körülmények közepette, amikor nagy mennyiségű csapadék hull, bizony ez a terület megmerül. Ugyanakkor a közút munkatársai és az Önkormányzat folyamatosan közreműködik abban, hogy vízmentessé tudják tenni ezt a területet.

Nagyon fontos volt tovább, hogy a gazdasági ösztönzés, a munkahely teremtő-képességet is szem előtt tartsuk. Épp ezért szeretnénk hogy a helyi vállalkozások megtalálnák majd a szerepüket, lehetőségeket abban, hogy vásárosnaményi helyi ízek, helyi termékek bemutatásra kerüljenek majd. Szeretnénk a civileknek segítséget nyújtani azzal, hogy ha korrekt módon állnak ahhoz, hogy ez a térség, ez a város Vásárosnamény , a Bereg szíve fejlődjön. Akkor szervezzenek majd itt rendezvényeket. Olyan rendezvénytér kialakításával szolgáljuk a programjaikat, amely méltó ahhoz, hogy itt Vásárosnaményban egy múltbéli érték ismét a XXI. században megújuljon és a jövőt szolgálja.

 – zárta tájékoztatóját Filep Sándor polgármester.