Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Felső-Szabolcs hírei, Felső-Szabolcsi sziréna, Nyírség hírei, Nyírségi sziréna, Regionális hírek, Rétköz hírei, Rétközi sziréna, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei, Szabolcsi sziréna, Szatmár hírei, Szatmári szíréna

Évet értékelt a Katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében


katasztrofavedelem-2

A beavatkozások mellett, egyéb eseményekből sem volt hiány 2016-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében. Elismerések, rendezvények és új eszközök a hivatásos állománynak, valamint az önkénteseknek, továbbá nemzetközi gyakorlatnak is helyt adott az igazgatóság.

Január 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelőjén az év tisztje címet adományozta polgári védelmi kategóriában Gyenge László tű. alezredesnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi főfelügyelőjének Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, megbízott korábbi főigazgató.

Belügyminiszteri elismerésben összesen 7-en részesültek, közülük 4-en bátorságért érdemjelet vehettek át, 2-en tanácsosi címet kaptak, illetve 1 kollégát születésnap alkalmából köszöntötték. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója 17 kollégát részesített elismerésben, igazgatóságunk pedig 39 munkatársat részesített jutalomban. Nyolc alkalommal kellett normaszegés gyanúja miatt intézkednie a munkáltatónak.

Elkezdődött az idei esztendőben a Fehérgyarmati tűzoltólaktanya építésének előkészítése, így a területrendezés és az építési terv.

Három önkéntes tűzoltó egyesülettel- a nyírbogdányival, a lónyaival és a nagyecsedivel kötöttünk együttműködési megállapodást.

Februárban, a pályázaton elnyert eszközöket vehették át az önkéntesek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tizenegy pályázatot nyújtottak be az önkéntes mentőszervezetekben szerepet vállaló civil szerveződések, akik több millió forint értékű támogatásban részesültek. Az önkéntes tűzoltó egyesületek közül a megyében lévő harmincegyből, huszonkettő pályázott sikeresen, közöttük tizenhét millió forintot osztottak szét, a három önállóan beavatkozó egyesület pedig további forrásokat kapott.

Február tizenegyedikén hatvanheten tettek tiszthelyettesi esküt a fővárosban, közülük hét tűzoltó került Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, akik a tűzoltó-parancsnokságokon kezdték meg a munkájukat.

Február 24-én a Nyíregyházi Városi Stadion tekepályája adott otthont az országos tekebajnokságnak, ahol összesen tizenegy katasztrófavédelmi igazgatóság csapata mérte össze a tudását.

Március 4-én, a tizenöt évvel ezelőtti, 2001-es tiszai árvízi védekezésre és újjáépítésre emlékeztek Nyíregyházán. A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ebből az alkalomból tudományos konferenciát szervezett, amelynek a megyeháza adott otthont.

Április 14-én 56 diák versenyzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetség közös szervezésében megrendezett felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjén, Nyíregyházán, az Erdei tornapályán.

Április 28-án a nyíregyházi közgyűlésen Sztárek Ferenc-díjat vehetett át Frecska István tű. főtörzsőrmester, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjárművezetője. 2003-tól a város kiváló tűzoltója már az első nyíregyházi tűzoltóparancsnokról elnevezett Sztárek Ferenc-díjat kap, 2006-tól a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” alapított díjnak lett a névadója.

Májusban átfogó Ász ellenőrzés kezdődött a megyei igazgatóságon, valamint beszámoltunk az elmúlt három év elvégzett feladatairól szakterületenként a főigazgatóságon. Rendszeresek voltak az igazgatói szemlék, célellenőrzések a kirendeltségek, a tűzoltóparancsnokságok és az őrsök vonatkozásában is.

Közös Rendvédelmi napot szerveztünk Nyíregyházán május 5-én, ahol felvonulással és látványos bemutatóval készültünk közösen a rendőrséggel, a büntetés-végrehajtással és a honvédséggel valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.

Május 17-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közbiztonsági referenseknek szervezett regionális szakosított továbbképzést Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának előadó termében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkező referensek az elméleti képzés mellett gyakorlati programon is részt vettek.

Májusban két darab, kétféle mentési magasságú IVECO-Magirus magasból mentő gépjármű érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Május 30-án, nagydíjas lett az az okos tűzoltóruha a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, amelyet a Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai fejlesztettek ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával közösen.

Júniusban, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által meghirdetett,,Tűzről pattant” című pályázatának megyei fordulójára közel félezer alkotás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra.

Június 21-én, a viharos széllel érkező jégeső pusztított Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén: a szatmári térségében lehullott diónyi méretű jégdarabok közel ezer ingatlant rongáltak meg. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában csaknem kétszáz ember vett részt, ahol a megyei hivatásos és önkéntes egységei mellett Borsodból és hajdúból érkezett hivatásos egységek is segítették, munkájukat a katasztrófavédelem Rozsályban létrehozott operatív törzse irányította. Így, 37 óra alatt, a további károk megelőzésére a tetők fóliázása megtörtént.

Június 24-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői állománya koszorúzással és közös gyertyagyújtással emlékezett meg halálának egy éves évfordulóján Csepely Zsigmond tű. dandártábornokról, a Cégénydányádi Köztemetőben.

Júliusban két tiszttel és három tiszthelyettessel bővült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya.

Szeptember 7-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltómúzeuma Dr. Konthy Gyula nevét vette fel, miután emléktáblát avattak és a megemlékező ünnepségen felidézték az egykori tűzoltó orvos, majd parancsnok időszakát, valamint a nyíregyházi tűzoltók relikviáinak kalandos történetét is megismerték a résztvevők.

Szeptember 10-én második alkalommal rendeztük meg Nagykálló- Harangodon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megalakított önkéntes mentőcsoportok versenyét, ahol a polgári védelmi szakterülettel kapcsolatosan tizennégy csapat mérte össze tudását.

Egy hazai gyártású HEROS AQUADUX-X 4000-es gépjárműfecskendővel gazdagodott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárműállománya, amelyet szeptember tizenötödikén Budapesten, a BM HEROS telephelyén vehette át a megyei igazgató jelenlétében az igazgatóság. Ezzel egy időben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készenléti járműállományából kivont Mercedes típusú ezer literes felújított gépjárműfecskendőt adományozott a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Október 15-én megnyitottuk Kemecse-Haas tanyán, az egykori védelmi vezetési ponton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Múzeumát, ahol a levegőzsilipes rendszert, szak-és védőfelszereléseket és a megye polgári védelmi múltját ismerhetik meg a látogatók.

Szintén októberben kihelyezett ülést tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság Dombrádon, ahol ezzel egy időben árvízvédelmi gyakorlatot is tartottak. A bizottsági ülésen egy árvízi helyzetre intézkedtek az együttműködő és társszervezetek, a gyakorlat során pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok járási önkéntes mentőszervezetei az árvízvédelmi feladatokat hajtották végre a Tisza parton a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár közreműködésével.

Október 22-én megszerezte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minősítését a Nyíregyháza Járási Kelet-magyarországi Speciális Mentő Csoport Nyíregyházán. A kétnapos felkészítésen egy háromtagú minősítő bizottság ellenőrizte a feladatok végrehajtását, amelyet a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezett a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjainak részére.

Idén is meghívást kapott, így képviseltette az igazgatóság magát a 17. Pályaválasztási kiállításon, Nyíregyházán, ahol a három szakterület, a tűzvédelem, az iparbiztonság és a polgári védelem eszközeivel, felszereléseivel, tablóival, valamint kisfilmekkel és játékos vetélkedőkkel várták a fiatalokat.

Október 26-án Katasztrófa-elhárítási együttműködési gyakorlatot tartott Záhonyban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV. A vasúti dolgozók és a katasztrófavédelem tűzoltóegységei egy szimulált vasúti balesetet követő műszaki mentést gyakoroltak a sajtó képviselőinek jelenlétében.

November 7-én főigazgatói ajándéktárggyal köszöntöttük családi körben 95. születésnapján Tomaszovszki István nyugállományú tűzoltó főtörzszászlóst, az igazgatóság és a megyei tűzoltószövetség emléktárgyban részesítette az ünnepeltet.

Nyugdíjas találkozót szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az egykori kollégák közül a kerek évfordulósokat külön is köszöntötte a megyei igazgató november 4-én.

Nemzetközi törzsvezetési gyakorlat zajlott Nyíregyházán az European Water Aid projekt (EUWA) keretében november 7-10. között. A gyakorlaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák, a szerb katasztrófavédelmi szervezetek szakértői, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vettek.

Megtörténtek a védmű bejárások, a téli melegedő helyek és kockázati helyszínek ellenőrzése, valamint november 23-án a társ- és együttműködő szervezetek képviselőivel a téli felkészülésről is egyeztettünk.

Egy gépjárműfecskendőt és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkáját segítő terepjárót vehetett át december 20-án Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától.

December 22-én, közel harminc millió forint értékben kaptak szak-és védőfelszereléseket az önkéntes mentőszervezetek és tűzoltó egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Idén is, hasonlóan a tavalyi évhez már mindkét szakterületen működő civilek pályázhattak felszerelésekre a BM OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatokon. Az eszközöket a megyei igazgatóság vezetői állománya jelenlétében adták át ünnepélyes keretek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Dóka Imre tű. főhadnagy
megyei szóvivő
SZ-SZ-B. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük