Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái

Év végéig folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kereskedőket


Fotó: Internet

A NAV munkatársai elsősorban a vásárokon, piacokon és bevásárlóközpontokban vizsgálják azt, hogy az eladók adnak-e szabályos bizonylatot, megfelelően használják-e az online pénztárgépet, a vállalkozók bejelentik-e alkalmazottaikat, és igazolni tudják-e az áruk eredetét. Az ünnepi kiemelt akció szilveszterig tart.

Az ünnepre szervezett vásárokon, piacokon és bevásárló központokban december elejétől egészen szilveszterig országos ellenőrzést tart a NAV. A téli ellenőrzések elsősorban a szezonális kereskedelemre és szolgáltatásokra fókuszálnak, jellemzően az ünnepek, a Karácsony, a Szilveszter és a téli sportok határozzák meg a legfőbb területeket.

A NAV munkatársai évek óta figyelik a szaloncukrok árusítóit, a sportszer-kölcsönzőket, vagy akár a szervizeket is a téli időszakban. A szezonalitás azonban nem zárja ki egyéb vállalkozások ellenőrzését, bármely kereskedésbe betérhetnek a revizorok. Az ellenőrök többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről. Az ellenőrzések elsődleges célja a szabálytalankodók kiszűrése, valamint a vásárlók és a költségvetés érdekeinek védelme.

Sajnos azt kell mondanom, hogy az ünnep időszakában a kereskedők és szolgáltatók hajlamosabbak arra, hogy mulasszanak talán a nagyobb bevétel reményében, vagy az ünnepi hangulat őket is magával ragadja, ezt nem mindig tudjuk kideríteni, de több a szabálytalanság – mondta Gera-Badics Rita, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense. – Tavaly például gyakran tapasztaltuk a karácsonyi vásárokon, hogy a forralt bor és a sültek is nyugta nélkül fogytak. Nem tanácsoljuk a kereskedőknek ezt a módszert, nem jó kifogás, hogy valakinek zsíros a keze, vagy éppen sok a vevő. Az értékesített termék után minden esetben adni kell nyugtát.

Az ellenőrzések során bizonyos üzletekben forgalomszámlálásra is lehet számítani, ekkor a NAV munkatársai a helyszínen kísérik figyelemmel a bevételek bizonylatolását és az adatokat összevetik az online pénztárgépek adataival. Az elmúlt évben a régióban a téli ellenőrzési akcióban kiszabott bírság elérte a 10 millió forintot.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük