Húsvétvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását. Ehhez a naphoz is munkatilalom kapcsolódott: nem sepertek, nem főztek, nem hajtották ki és nem fogták be az állatokat. Már a 10. század óta húsvéti szertartásnak számít a sonka, bárány, kalács, tojás, bor megszentelése a templomban. A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A tojás az élet, az újjászületés jelképe. A sonka a paraszti élet gazdasági és kultikus rendje szerint vált jellegzetes húsvéti étellé. Sok helyen használták mágikus célokra a szentelt ételek maradékait: a kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak, máshol pedig tűzbe vetették a maradékot, hogy a túlvilágiaknak is jusson a szentelt ételből.
Ezeket olvasták még
-
Február 24. Mátyás apostol ünnepe
2018.02.05. -
Február 22. Üszögös Szent Péter napja
2018.02.05. -
Február 16. Julianna napja – „bolondoznak a Juli...
2018.02.05. -
Február 14. Bálint nap, azaz Valentin napja
2018.02.05. -
Adventi népszokások
2017.11.22. -
Adventi népszokások – Borbála Napja
2017.11.22. -
Adventi népszokások – Luca Napja
2017.11.22. -
Adventi népszokások – Tamás napja
2017.11.22. -
Tyúkültető Margit napja
2017.06.16. -
Medárd napja
2017.06.16. -
Szent Iván napja
2017.06.16. -
A csillagászati nyár kezdete
2017.06.16.