Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Érkezik az első Lynx harcjármű – komoly fegyverrel bővülhet a Honvédség eszköztára


A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program High-tech Force nevű hivatalos közösségi oldalán a napokban egy sokat sejtető videó jelent meg a Lynx-ről. Korábban az első Pzh 2000-es önjárólöveg érkezése előtt néhány nappal egy, a mostanihoz hasonló, sejtelmes videó került ki az érkező fegyverről, így arra lehet következtetni, hogy most is nemsokára befuthat az első Lynx  – írja a novekedes.hu

Valószínűleg napokon belül megérkezhet a Magyar Honvédséghez az első Lynx harcjármű.Óriási lépés lesz ez a magyar fegyveres erőknél, hiszen lassan két évtizede hiányzó képességet pótolnak az újonnan érkező gyalogsági harcjárművek.Azóta, hogy a kétezres években leselejtezték a BMP gyalogsági harcjárműveket ezt a képességet BTR szállító harcjárművekkel pótolták, a BTR-ek azonban nem kifejezetten alkalmasak erre a célra, többek közt a páncélvédettségük is elégtelen hozzá.

Ezt a hiányt pótlandó a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretén belül megrendelésre került legalább 218 darab Lynx gyalogsági harcjármű a német Rheinmetall hadiipari vállalattól a Honvédség számára. A Lynx a saját kategóriájában a világon az egyik legfejlettebnek számít.Az új harcjárművek nagyrészét Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary német-magyar vegyesvállalat hazai gyárában fogják gyártani.Az első példányok azonban még Németországból érkeznek. A zalai harckocsigyárban egyébként már a próbagyártások folynak, jövőre pedig a tömeggyártás is beindulhat.

Idén ősszel azonban megérkeznek az első német példányok, amelyek közül a legelső valószínűleg akár a következő napokban befuthat. Erre utal, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program High-tech Force nevű hivatalos közösségi oldalán a napokban egy sokat sejtető videó jelent meg a Lynx-ről.Korábban az első Pzh 2000-es önjárólöveg érkezése előtt néhány nappal egy, a mostanihoz hasonló, sejtelmes videó került ki az érkező fegyverről,így arra lehet következtetni, hogy most is nemsokára érkezhet az első Lynx. Ezzel pedig egy új korszak nyílik a Magyar Honvédségnél, hiszen egy világszinten is szinte egyedülálló fegyverhez jutnak a magyar katonák.A Lynx egyébként rendkívül jól alakítható eszköz. Amellett, hogy az alappáncélzata is a kategória egyik legerősebbje, különleges moduláris védelmi rendszerrel is felvértezhető, ez a Strike Shield, ami többek közt az olyan páncéltörő fegyverektől is megóvhatja, amelyek most az ukrán háborúban pusztítják az orosz páncélosokat (például a rettegett Javelin).Az alvázára többféle felépítmény is szerelhető az alap lövész kivitelen kívül, ilyen lesz a Honvédségnél is rendszeresített Skyranger légvédelmi felépítmény,de akár 120mm-es löveggel is szerelhető, amellyel könnyű harckocsiként is funkcionálhat. A tűzereje drón indító állvány, vagy Spike páncéltörő rakéta indítók felszerelésével is növelhető.Az alapfegyverzete egy 30 mm-es gépágyú egy vele párhuzamosított géppuskával, ezen túl további egy géppuska is szerelhető a járműre.Rendkívül modern a tűzvezető rendszere és természetesen éjjellátó képességgel is bír. A 3 fős személyzet mellett további 8 főt képes szállítani. Az össztömege közel 50 tonna. A hatalmas 1463 lóerős Liebherr dízelmotor ezt az óriási súlyt a lánctalpakon akár 70 kilométer/órás sebességre is képes gyorsítani.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük