Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Érdemes felkészülni: akár 50 (!) százalékos áremelés is jöhet a vendéglátásban


Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke attól tart, több vendéglátó hamarosan tönkremegy.

„Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka, és a legtöbben kijönnének legalább nullára, és később működhetnének tovább. Jelentős tartalékokat felhalmozni most nem lehet” – nyilatkozta a szakértő az mfornak.

Mint magyarázta, az, hogy szinte naponta változnak az árak, a vendéglátó vállalkozások 90 százalékát rosszul érinti, hiszen ezeknek nem áll rendelkezésére olyan adminisztrációs háttér, amivel a követni tudnák ezeket az árváltozásokat.

Amiatt pedig, hogy a vendéglátó vállalkozások nem hatósági áron vásárolnak, komoly kihívást jelent például a csirkemell vagy az olaj megvásárlása, ami tavaly óta a duplájára emelkedett.

Kovács László szerint akár egy 50 százalékos áremelés is indokolt lehetne, ugyanakkor, mint kifejtette, tisztában vannak azzal, hogy ez valószínűleg már meghaladná a vendégek tűrőképességét.

„Jelen pillanatban arra kérném a közvéleményt, ne higgyék, hogy az áremelések komoly extra haszon reményében történnek; ezek csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak. A vállalkozások a tényleges eredménnyel majd év végén fognak szembesülni, és szerintem vannak, akik még nem tudják, hogy akkor be kell majd zárniuk” – hívta fel a figyelmet az elnök.