Közzétette - Kategória - Beregi Sport krónikák, Felső-Szabolcs, Olvasóink küldték, Olvasóink rovata, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Záhony

Emlékhelyeken tisztelegtek névadójuk előtt a záhonyi kollégisták


Emlékhelyeken tisztelegtek névadójuk előtt a záhonyi kollégisták

Fotó: Katona Dávid

Záhony – A határ menti város kollégiuma még a tudós életében, 2002-ben vette fel Dr. Béres József nevét.A Béres csepp atyja 1920-ban született Záhonyban, s a kecskeméti kertészeti tanulmányait és a háború alatti katonai szolgálatát leszámítva, élete első 28 esztendejét igen tevékenyen élte meg a település közéletében. A Független Ifjúság helyi vezetőjének választották, később a Földműves-szövetkezet, majd a Hitelszövetkezet vezetője lett, és megannyi közösségi kezdeményezés élén vívott ki magának komoly tekintélyt. Házasságkötése után felesége szüleihez Kisvárdára költöztek, itt indult el és teljesedett ki a tartalmas és eredményes kutatómunkája. Szülőfaluját, ahol a több testvére is élt, gyakran meglátogatta. 1998-ban lett a város első díszpolgára, s akkor látogatott el első alkalommal, a négy évvel később róla elnevezett diákotthonba.

A Halottak napja alkalmából a kollégisták előbb felkeresték kisvárdai síremlékét, majd ellátogattak a város azon pontjaihoz, melyekhez névadójuk emléke különösen köthető. Így az iskolaudvaron 1998-ban közösen elültetett platán emlékfát, az intézmény bejáratánál elhelyezett emléktáblát, majd megkoszorúzták a róla elnevezett emlékparkban tavaly leleplezett egész alakos bronzszobrát. Ezt követően felkeresték a Petőfi utcai szülőházát, és egykori iskolájánál az általa elültetett, azóta hatalmasra terebélyesedett ecetfát. Emlékező körútjukat a szülei köztemetőben lévő síremlékének koszorúzásával zárták.

Nagy József és Katona Dávid

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük