Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Elszabadult a majomhimlő – Már veszélyhelyzetet is hirdettek és gyerekek is elkapták


A majomhimlő epicentruma továbbra is Európa, ahol – az USA mellett – ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. A majomhimlő által jelentett kockázat globálisan mérsékelt, de egyedül Európában minősítette magasnak a WHO. A legnagyobb kockázatnak jelen állás szerint a bi- és homoszexuális férfiak vannak kitéve. A vírust azonban bárki elkaphatja, már a gyerekek között is találtak fertőzötteket.

Július utolsó hetére 21 ezer fölé emelkedett a májusban kitört majomhimlő-járványban érintett betegek száma. A fertőzés rohamosan terjed: a május eleje és június közepe közötti másfél hónapban összesen 2 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak világszerte, az azóta eltelt alig másfél hónapban viszont már 19 ezret.

Magyarországon is hasonló ívet mutat az esetszámok emelkedése: július első hetéig még csupán 5 majomhimlős beteget találtak, majd az esetek száma azonban alig két hét alatt 33-ra nőtt. Ez ugyan még mindig kevés, de a növekedés ugrásszerű, főleg ahhoz képest, hogy a fertőzés – elvileg – csak szoros testi érintkezés útján terjed, nem úgy, mint például a Covid-19.

Európa jelenleg a járvány globális epicentruma, 2022-ben világszerte a megerősített fertőzések több mint 80%-át innen jelentették. A majomhimlő által jelentett kockázat globálisan mérsékelt, de Európában egyedül a WHO magasnak minősítette. Az Our world in data statisztikái szerint Spanyolországban több mint 3700, az Egyesült Királyságban és a németeknél egyaránt 2400 feletti, a franciáknál 1800-at meghaladó majomhimlős beteget találtak eddig.

New York kormányzója azután hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy az állam egészségügyi főtisztviselője „a közegészségügyet veszélyeztető fenyegetéssé” nyilvánította a majomhimlőt, írja az Index. Kathy Hochul szerint a veszélyhelyzet kihirdetése után az állami szervek hamarabb tudják megtenni a szükséges lépéseket a majomhimlő terjedése ellen, valamint az oltási kampány lebonyolítása is gördülékenyebbé fog válni

 A majomhimlő elleni oltásokat még nem kezdték el beadni, de regisztrálni már lehet a vakcinákra.

 A veszélyhelyzet kihirdetését az indokolhatja, hogy New York államban regisztrálták a legtöbb majomhimlős esetet az Egyesült Államokban. Eddig 1345 embernél mutatták ki a fertőzést, miközben országszerte összesen 5189 esetet regisztráltak. New Yorkban egyelőre 170 ezer vakcina beadását tervezik, de ez a szám a jövőben még növekedhet, írja a lap.

Magyarországon eddig 33 esetben mutatták ki a fertőzést.