Közzétette - Kategória - Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Elstartolt a Zöld Busz Mintaprojekt megyénkben: egy hónapig ingyen viszi a nyíregyháziakat


Harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program: novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki, milyen elektromos buszon utazni. A mostantól forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az MTI-t.

Fotó: Szarka Lajos

Kaderják Péter közölte: a klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedészöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt – áll a közleményben. A Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése.

A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúrahasználat terén, az utasok igényeiről.

– Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra – írta az államtitkár.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld Busz Program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára.

MTI